duminică, aprilie 03, 2005

Adevarul despre Ceausescu

Uite cum vad eu lucrurile despre Ceausescu:

Ceausescu a preluat puterea devenind prim secretar al Partidului Muncitoresc Roman in 1965 si a facut'o in stil mare. Prima lovitura a fost nici mai mult nici mai putin decat sa schimbe numele tarii si al partidului, semnaland nu numai ca o rupe cu trecutul stalinist, dar si ca are un plan strategic agresiv. Republic Populara devenea Republica Socialista si PMR se transforma in Partidul Comunist. In urmatorii doi ani, Ceausescu e foarte activ organizational si se debaraseaza de multi comunisti batrani, dejisti tampiti in mare parte, pe care ii inlocuieste cu tinere sperante, in mare parte oameni cu studii medii si chiar superioare. In 1967, tanarul Ceauesescu, un lider extrem de dinamic si hotarat, consolideaza puterea devenind presedintele Consiliului de Stat.

Ceausescu era fara indoiala un om care inspira. Proiectele lui erau agresive si vizau transformarea rapida a economiei agrare intr'una multilateral dezvoltata. Focusul PCR era cresterea economica prin industrializare fortata.

In acealasi timp, Ceausescu era si un lider carismatic. Oameni care s'au aflat in preajma lui simteu vibe-ul specific marilor lideri. Marea lovitura de imagine se intampla in 1968, cand Ceausescu (consiliat de Tito) condamna public URSS pentru invadarea Cehoslovaciei si argumentand agresiv anti-sovietic, criticand deschis Doctrina Brejnev.

Acest mare efort de branding a avut consecinte imediate si as spune (prin prisma consecintelor) catastrofice pentru Romania. Cateva lucruri s'au intamplat imediat:

1) Ceausescu a devenit imediat extrem de interesant pentru US, aflata in plin razboi rece si in cautare de brese in sistemul sovietic.

2) Ca urmare a atitutidinii agresiv anti-sovietice si a reformei organizationale in PCR prin focalizarea pe dezvoltarea economiei mai degraba decat control politic, Ceausescu si'a consolidat pozitia de lider carismatic si a devenit role-model pentru mii de tineri comunisti. Randurile PCR s'au ingrosat rapid de entuziasti sustinatori ai modernizarii Romaniei, si in acelasi timp oameni care cautau sa isi faca o cariera.

Ca urmare, Romania a devenit ceea ce in jargon de bancheri se cheama darling a blocului 'sovietic'. Tragic, banii si recompensele au inceput sa curga. Romania a inceput sa ia credit dupa credit, s'au facut sute de parteneriate cu companii West-Europene. In sfarsit de ani 60 si inceput de ani 70, Romania lansa Dacia 1300 la Bucuresti simultan cu Renault 12 la Paris, construia imense petrochimii, lansa fabrica dupa uzina, construia zeci de mii de blocuri. Romania a fost imediat prima tara comunista membra FMI, singura tara comunista care a putut cumpara aeronave Boeing. Romania lansa statiuni de agrement cu design si management occidental, era prima tara comunista licentiata Pepsi.

Romania era o tara care se transforma cu o viteza uluitoare. Transformarea afecta pozitiv nu sute de oameni, nu mii... ci Millioane!!! Ponderea populatiei rurale in Romania a descrescut de la approximativ 75% in 1970 la approx 55% in 1980.

Viata oamenilor se schimba rapid, spectaculos. Mi se pare ca Tismaneanu a spus intr'o carte ca in 1970, in Romania, cine era anti-ceausist era anti-american.

Din pacate, cum se intampla, paranoia nu iarta liderii carismatici. Mai devreme sau mai tarziu, acesti oameni incredibili sfarsesc in ghearele acestei cumplite conditii umane. Desi intens implicat in reforma dinamica a Romaniei, Ceausescu se lasa captivat de modelul de leadership asiatic. In 1974, Ceausescu isi consolideaza necrutator pozitia devenind Presedintele Romaniei. Asta e inceputul sfarsitului.

Romania continua inertial, pentru cativa ani, investitiile. Datoriile publice ale Romaniei cresc rapid, iar banii merg in investitii si consum. Pana catre sfarsitul anilor 70, cand imediat dupa cutremurul devastator din Bucuresti si criza petrolului, dominoul se prabuseste.

In 81/82, Romania intra in default tehnic si suspenda plata datoriei externe. Criza balantei de plati e dura si realiatea crunta: creditorii americani/occidentali nu sunt prea dispusi la concesii, tinand cont de conjunctura mondiala (USA avea deficite comerciale uriase, companiile falimentau in draci, UK era definita ca tara saraca, Franta se lupta cu reformele sociale). Aflata in criza de lichiditati, Romania e fortata de creditori sa stranga cureaua prin reducerea sistematica a consumului intern si a invesitiilor. Incepe lungul deceniu al decaderii economice si sociale a Romaniei.

La omul sarac nici boii nu trag. Colac peste pupaza, in URSS se aude glasnost de perestroika. Hardlinerii stalinisti pica unul dupa altul si in fruntea URSS vine Gorbaciov. Destinul politic international al lui Ceausescu e terminat. O data cu el, si Romania intra in incapacitate de plata pentru a doua oara, in 85/86.

Ceausescu e totalmente terminat si paranoia incepe sa muste din el ca sobolanul din carnati. Stance ul lui politic e manifest nationalist si dementa proletucultista sunt singurule lucruri notabile din ultimii parte a anilor de cacat, anii 80.

Efectele perverse ale decaderii Romaniei si a lui Ceausescu au fost pervertirea morala a cetatenilor ei, paralizarea institutiilor, demotivarea indivizilor. Strict controlati de un lider dement inconjurat de un grup de imbecili necrutatori, saraciti, tinuti in umbra si foamete, isterizati de un aparat propagandistic de o dementa neintalnita, Romanii asteapta prilejul unei revolte. Inevitabilul se intampla si Ceasescu si nevasta lui sfarsesc executati fara mila. Fiica lor, Zoe Ceausescu, nu stie sigur unde sunt ingropati parintii lor.

Ironic, in 1989 Romania era singura tara din lume fara datorii externe. Maurul dement isi facuse datoria, dar nu i'a ajutat prea mult in plan personal. Nici romanilor care au patimit 10 ani nu au avut prea mult de castigat. O conducere confuza, neinspirata, preia o economie bizara in 1990.

Vechituri

Vizitatori