miercuri, iunie 29, 2005

Voturile si supraconsumul (2)

Referitor la comentariul Rheei (Voturile si supraconsumul (1) ):

Chatalin:

Zice autorul: Din punct de vedere economic, alegerile politice dintr-un stat democratic sunt un asemenea bun public. Ceea ce se ofera, în final, este reprezentarea politica. Aceasta se obtine printr-un proces din care nu este exclus nimeni si unde fiecare primeste, în principiu, acelasi lucru (un vot, exprimat optional).

Hm, omul face o eroare, si sper ca nu deliberat. Nu votul e bunul public, ci rezultatul sau, i.e. guvernarea. Asa stand lucrurile, argumentatia e irelevanta pentru ca premisa e falsa.

In orice caz, e un adevar trivial ca oamenii decid ca anumite 'bunuri' sa fie produse public si nu privat, si de aici - well! - competitia pentru idei/proiecte publice si... alegerile democratice! Alegerile, sunt deci, nu un bun public, ci simpla aprobare/rejectare de catre cetateni a unui proiect de bun public.

Sa bagam de seama, ca tot i'am citit excogitatiile obscure, si ca omul ignora sistematic o categorie foarte importanta de cetateni cu drept de vot, i.e. non-votantii. Acesti oameni - veritabili free riders - sunt beneficiarii (sau nu) guvernarii in egala masura cu votantii. Analistii politici sunt mai degraba preocupati de a intelege si motiva aceasta categorie, si nu de a culpabiliza votantii (care si asa se imputineaza treptat).

E scuzabila eroarea, omul nu e economist, ci filozof, din cate inteleg. Unul crud (hrrr, I'm scared): autorul acestui articolas pare-se ca a fost preocupat, pana de curand, de ... canibali, a caror istorie a si publicat'o recent.

E regretabila insa infatuarea sa (e.g. prezumtia ca oamenii nu fac destul pentru vot), vizibila atunci cand conchide ca cei care se duc la vot într-o doara nu ne-ar mai onora cu prezenta lor în aceeasi proportie. Sper ca mizantropismul asta sa nu aiba de'a face cu preocuparea pentru canibali

......

Bottom line: autorul pare sa aiba preconceptia ca unii cetateni nu iau decizii rationale in raport cu obiectivele elitelor, si ca atare ei ar trebui, practic, impiedicati sa voteze. Elitele, asadar, ar fi - vezi Doamne - impiedicate din planul lor maret, exact, calculat, care - la sfarsit - le'ar face bine exact acestor prosti. Hai bre...

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori