duminică, iulie 02, 2006

Care e intrebarea relevanta?

Prezenta armatei in Irak e o resursa pentru diplomatie, poate cea mai importanta. Presedintele Basescu (impreuna cu ministerul de externe, de buna seama) a lucrat - din cate zice The Economist, de pilda - viguros la punerea in practica a planului strategic prin care Marea Neagra este pozitionata geopolitic in contextul extinderii UE si al conflictelor din Orientul Mijlociu.

Este important ca Romania sa isi consolideze o reputatie de stat regional important si partener militar si diplomatic al US? Mie mi se pare ca asta e intrebarea care trebuie raspunsa inainte de a decide iesirea din Irak. Daca raspunsul la intrebarea asta este pozitiv, atunci faptul ca alte tari au decis retragerea devine chair un argument in favoarea ramanerii in Irak, pentru ca diferentiaza si mai mult Romania!

In contextul asta vad eu unul lucrurile, si de asta mi se pare o ineptie politica ca strategia diplomatiei Romaniei (fundamentul celei de aparare) sa fie compromisa (chiar si partial) prin pozitii pur partinice. Oamenii trebuie sa faca o diferenta intre politici interne si politica externa-

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori