marți, ianuarie 16, 2007

Steinhardt

"[...] inseamna ca rezistenta este mereu utila si ca infrangerea, chiar infrangerea, asigura celui care a rezistat un alt regim decat aluia care s a aplicat in primul rand. Ala i tratat ca un caine si ca un slugoi, iar astalalt este tratat ca un adversar. I se impun conditii grele, dar nu i se leaga streangul de gat [...]"

Apoi, o foarte interesanta observatie despre romani:

"[...] lumea cam critica poporul roman ca face glume pe seama guvernului si rezolva multe probleme cu glumele. Nu e justificat acest repros. Pentru ca glumele dovedesc luciditate si mentinerea inteligentei in forma ei alerta, treaza. Glumele sunt o dovada de trezvie, de capacitate de a aprehenda realitatea asa cum este. Autentic si inteligent. [...]

si, in fine

"[...] nu putem cere popoarelor si oamenilor sa reactioneze in acelasi fel. Impotriva absurdului istoriei si impotrica sistemelor, a persecutiilor, a suferintelor, popoarele si oamenii reactioneaza diferit. E greu sa emiti o judecata absoluta, sa condamni, sa vorbesti de lasitate, e foarte greu. Poporul roman e un popor care a trecut prin foarte multe. [...] Cea ce mi se pare foarte regretabil si periculos este dubla compromitere a ceea ce este moral si a fondului biologic. Toate muzeele astea alimentare, lipsa de hrana, indelungata si grava, lipsa aceasta de caldura si de alte lucruri elementare necesare vietii, dupa parerea mea compromit fondul biologic al natitunii si simtul moral al poporului. Obisnuinta asta de a obtine toate lucrurile prin mita, prin interventii, prin legaturi, prin descurcare - verbul asta a te descurca... Cum te poti descurca? Sau prin furt, sau prin mita, sau prin interventii, sau prin tertipuri Altfel nu te poti descurca! [...]"

(fragmente din Despre agonia Europei, 1986!).

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori