duminică, octombrie 14, 2007

Jurnalism in Romania

Pe Realitatatea TV a fost un talk show thin seria '10 pentru Romania'. Patru oameni au fost prezentati ca fiind in Top 10 cei mai apreciati, de la stanga la dreapta pe ecran:

Mircea Badea, Robert Turcescu, Dan Diaconescu, Catalin Tolontan.

Alte persoane din presa au pus intrebari celor patru (cu exceptia dnei Saftoiu care a refuzat sa ii adreseze una lui DD).

Intre altele, s a ajuns la concluzia ca MB si DD nu sunt jurnalisti de calitate (primul spune despre el insusi ca nici macar nu e jurnalist), in vreme ce RT si CT sunt considerati drept modele.

Realitatea TV a facut mici documentare despre fiecare dintre cei patru. MB si DD au fost pusi in lumina proasta, in vreme ce despre RT si CT s au spus lucruri elogioase.

Nu stiu daca ii urmariti sau nu pe cei patru, in general. Eu o fac, pe ici-pe colo. Ma uit la showurile lui RT, mai arunc un ochi pe site ul lui CT, mai las televizorul sa mearga pe MB cateodata si mai dau si pe OTV, desi destul de rar si stau putin.

As zice ca dintre cei patru, cel mai 'jurnalist' mi se pare DD. Omul tine practic pe umerii sai cele cinci procente din audienta totala, facand nu mai putin de 7 ore live pe zi, 7/7. Munceste enorm omul asta. Nu as putea spune, din pacate, daca munca lui serveste cuiva mai mult decat entertainment (sper ca oamenii care se uita invata macar ca in general argumentul e preferabil unei act de violenta fizica).

Apoi vine Turcescu, un om inteligent si instruit care incearca sa impuna standarde ridicate in presa. Si el munceste mult, se pregateste temeinic si face emisiuni foarte bune. Nu are insa curajul lui DD de a se arunca in cele mai urate evenimente, de a pune in lumina oameni si intamplari dementiale, dar care au o frecventa mare in tara asta si care merita analizate si dezbatute de oamenii care vor sa schimbe ceva.

Al treilea ar fi MB, desi el o tine mortis ca nu e jurnalist. Este un om foarte hatru si pare bine intentionat care are curajul (multi ii zic tupeu) sa dea in gat tot felul de faradelegi. In prezentarea malitioasa pe care i a facut o Realitatea, spuneau despre el ca este un om frustrat si violent... Eu i as fi spus tanar furios, mi se mare mai potrivit. MB e un om vesel, pe care viata in Romania il inraieste. Ca si mine, MB este revoltate de lipsa crasa de moralitate de care dau dovada multi politicieni si administratori, si reactioneaza cu furie. MB este anti-establishment, in fond - ori, e clar ca oameni care stiu sa lucreze cu sistemul, care stau la taclale cu puternicii zilei, nu il pot inghite pe acest Pacala care le spune pe sleau. As zice, ca sa imi manifest simpatia, [i]Ich bin ein Mircea Badea[/i]. In treacat, lui MB i ar prinde bine, cred, sa o lase mai usor cu mersul la sala si sa mai treaca prin librarii - e un tip care era bun la matematica pe vremuri, cred ca poate mult mai mult, ca jurnalist, decat face in prezent. Dar are nevoie de putintica slefuire intr o scoala serioasa.

La sfarsit l as lasa pe CT. Pare un tip inteligent etc dar, sincer, mi se pare ca emfaza cu care priveste lumea e nejustificata. Pe mine unul, tipul asta ma plictiseste ingrozitor. Nu mi se pare jurnalist pentru ca nu pune pe tapet mai nimic, de obicei se invarte in jurul cozii, o abureste... S a spus despre CT ca e singurul jurnalist care si a publicat declaratia de avere. E un lucru notabil, de buna seama. Dar asta nu il face un jurnalist bun, asa cum cunoasterea la perfectie a regulamentului de fotbal nu te face Hagi. As prefera un CT de zece ori mai incisiv decat unul cu declaratia de avere publicata.

...

Scriu chestia asta pentru ca in emisiunea asta m a deranjat foarte mult un lucru: a fost impartita lumea mediei in buni si rai, si asta nu ar fi nimic... cei buni nu s au multumit sa ii trimita in genunchi pe ceilalti, ci au lasat sa se inteleaga ca cei rai ar trebui sa dispara altogether :roll: Argumentul central era legat nu de manipulare, nu de coruptie, ci de limbaj. Lui MB i s a reprosat in nestire ca a injurat nu stiu ce politist, iar despre DD s a spus ca a adus rigola in prim plan.

Bun, pot sa admit ca MB e ridicol deseori, pot sa fiu de acord ca DD vorbeste despre lucruri bizare, dar... oamenii astia comenteza de fiecare data lucruri intamplate. Fapte masurabile, testabile, adevarate sunt intai puse in lumina, si abia apoi comentate. Cred ca dreptul cuiva de a povesti ceva ce s a intamplat nu trebuie ingradit in nici un fel. Comentariile pe langa marginea unor evenimente pot fi mai destepte sau nu, dar eu intotdeauna voi aprecia un jurnalist care are curajul sa mearga acolo unde altii - din motive de strategie - nu se duc.

As prefera, desigur, ca atat DD cat si MB sa fie si classy in afara de ce sunt. Dar, hei, nu le poti avea pe toate, asa ca ma multumesc, deocamdata, cu sinceritatea si curajul unor oameni ...

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori