marți, martie 08, 2005

Poveste alpina (2)

continuarea povestii (1)

Cum se intampla, munca asidua a acestor neobositi cautatori de adevar a dat roade. Oamenii locului au fost bucurosi, si intrucatva flatati, sa citeasca in presa locala note despre recentele articole publicate in revistele academice de specialitate.

Spre deosebire de multi cercetatori, localnicii nu percepeau insa schimbarile survenite in modul de organizare locala si regionala ca fiind in nici un fel revolutionare. Pentru ei, problematica participarii femeilor in viata publica, acum subiect de dezbatere publica, era mai degraba o chestiune legata de functionarea optimala a comunitatii lor, adica o treaba masurabila dupa variabile simple si precise ca pregatire profesionala, abilitati tehnice, indemanare, disponibilitate de deplasare in teritoriu, disponibilitate de munca in conditii toxice si alte asemenea.

Atat barbatii cat si femeile locului vedeau discutia asta ca fiind naturala, expresie a expansiunii economice globale, tinand cont de nevoia reala, desi moderata, de adaptare a produselor si serviciilor locale la cererile unei piete internationale din ce in ce mai competitive.

Ca atare, mentionarea numelui micului satuc in lista de referinte a vreunei specialiste in feminism a creat la inceput stanjeneala celor care erau pusi in situatia sa dea explicatii (cu predilectie parohul si primarul). O data cu aparitia internetului, insa, aceasta stanjeneala (in fapt o oarecare modestie specifica oamenilor de munte), a inceput sa se transforme in frustrare, iar mai tarziu in furie: Google facuse posibila cautarea referintelor dupa numele satului devenit, fara voia lui, emblematic pentru miscarea feminista internationala. Nu e greu de inteles de ce, in pofida miilor de articole care militau pentru contrariu, celebritatea asta sui generis era un lucru dezavuat asisderea de barbatii si femeile locului.

Nimeni nu a fost insa prea mirat atunci cand interesul acestor oameni de stiinta pentru micul sat alpin a inceput sa scada dupa un timp. In cele din urma abia daca isi mai amintea cineva despre lungile seri petrecute in compania acestor vizitatori neobisnuiti. Ironic, dar cum se intampla atat de frecvent in viata, o data cu diversificarea portofoliului de produse si servicii locale ca urmare a alocarii de resurse noi (i.e. tinere fete re-orientate catre practici profesionale cu valoare-adaugata mare, intre care turismul ocupa un loc de varf si ca urmare a publicitatii din trecut) referintele 'feministe' au inceput sa paleasca.

Frumoasa regiune alpina si energicii barbati si femei care ii poarta de grija traiesc fericiti, in bunastare si echilibru.

Un comentariu:

Anonim spunea...

folosesti prea mult repetitia

Vechituri

Vizitatori