sâmbătă, martie 12, 2005

Romanii in Europa

Romanii au fara indoiala o faima foarte proasta. Din pacate, ea e justificata de miile de infractiuni pe care le fac in cam toate partile Europei. Putine sunt locurile care sa nu fi fost calcate de hoti romani, cateva sunt burgurile netalharite de ai nostri, rare sunt strazile din capitalele europene pe care sa nu fi cersit romani, nenumarate sunt parcarile in care prostituate romance au facut un ban pe pielea lor.

Asa au fost anii 90 - ai crimei, talhariei, cersetoriei, prostitutiei romanesti in Europa. Trebuie sa acceptam treaba asta. Oricum, greul a trecut: in mare parte, raul pe care puteau sa'l faca oamenii astia a cam fost facut.

Dupa ce au fost nevoiti sa indure scursurile societatii romanesti, europenii au mai avut totusi resurse sa inteleaga, treptat, ca cea mai mare parte dintre romani sunt oameni simpli, aproape naivi, generosi, invatati cu munca grea, supusi si cumsecade. Asa se intampla ca zeci de mii de alti de'ai nostri, sa le zicem capsunari, au umplut in tacere golurile lasate in low-end ul pietei muncii europene.

Dar surpriza de proportii e atunci cand europenii iau contact cu oamenii ca noi! In ultimii doi-trei ani au putut fi vazuti turisti romani in mai toate partile europei: oameni indeobste guralivi, simpatici, foarte curiosi, bine imbracati si cu bani disponibili pentru micile distractii, acesti romani sunt cu nimic inferiori celorlati europeni.

Mai exista si categoria celor care au mers la studii si/sau lucreaza pentru mari companii europene. Numarul si calitatea lor e in crestere, si chiar incepe sa se formeze o oarecare impresie in Europa corporatista ca acesti romani educati, dintr'o varietate de motive, sunt superiori altor est-europeni (se pare ca e o combinatie fericita de hard-work si 'spirit latin' specific acestor romani, cel putin mie asta imi ajunge la urechi).

Eu as spune ca in maxim 5 (cinci) ani romanii isi vor fi schimbat foarte mult in bine faima in Europa, si cred ca viitorul, well, nu suna rau deloc (sic!).

Desi multa vreme a trebuit sa strang din dinti, acum sunt foarte relaxat sa spun ca sunt roman. Daca n'ar suna atat de ingrozitor de prost as spune ca sunt chiar mandru ca sunt roman.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Chiar poti spune ca esti mandru...parerea mea e,ca inca strange bine din dinti,vezi ce s-a intamplat in Spania si ce se va mai intampla in continuare.Raul doar acuma incepe,foame ii strange pe romani.Intodeauna au fost fomisti,dar acuma ajung cote maxime.Vezi tu furturi,jafuri prin Europa.Pace

Vechituri

Vizitatori