sâmbătă, februarie 12, 2005

Cu Loganu' prin Oiropa

E o saptamana buna pt industria Romaniei. Produsul ei de varf, Dacia Logan, este advertised masiv in mai toate tarile Central-Est europene. A lot of TV ads, outdoor si multe articole de presa -

It's all so cool - le tzin pumnii acestor oameni curajosi, cei de la Renault si celor de la Dacia care au tupeul sa se bata parte'n'parte cu flacaii de la VW si Skoda.

Cred ca multe chestii ar putea depinde de successul aventurii asteia. Va rog sa tineti minte ca Fiat e aproape in faliment ca urmare a ratarii proiectului low-cost in Polonia.

luni, februarie 07, 2005

CTP

CTP e intr'o situatie de neinvidiat: si'a deformat intr'atat stilul editorialist incat a ajuns sa fie citit cu satisfactize si de ultimul troglodit nespalat, muncitor necalificat pe un santier ilegal.

CTP, draga omule de litere, draga iubitorule de intelepciune, in ce coltz al constiintei ai ingropat pana ta maiastra?

In rest, ce s'ar putea spune despre un editorial in care un fost demnitar roman, o femeie energica si o persoana delicata din cate am putut vedea la televizor, e numita... catza (un invectiv imprumutat din italiana)

Asta e. La omu' sarac, nici boii nu trag. Asa popor, asa jurnalisti.

Integrare in EU

Povestea despre EU e despre idei. Uite niste chestii care stau la baza filozofiei EU:

1) echilibru macroeconomic
2) toleranta
3) piate libere si competitive
4) responsabilizare, proactivitate

Rezultatul: multe schimburi economice, culturale si dezvoltare. Europa devine un sat vesel, colorat, galagios si prietenos in care e toata lumea isi realizeaza potentialul.

Magnitudinea "socului" EU e in definitiv determinata de capacitatea unei tari sau alteia de a se integra in sistem si contribui la dezvoltarea sa. Cel mai important lucru e ca Romania si cetatenii sai sa'si defineasca cat mai clar posibil aspiratiile, identitatea, resursele si sa faca sistemul sa functioneze. Cand vom putea spune oricarui european 'go see Romania, it's quite an interesting place, you'll have great fun/do good business/meet nice people/see fantastic sites/etc ' o sa stim ca suntem okay.

Deocamdata, Romania e pozitionata pe harta culturala a Europei ca un loc pentru amatorii de experiente extreme. Reprezentarile despre Romania nu sunt (asa cum ne dorim atat de mult) pastorale, ci grotesti. Pozele pe care la aduc turistii din Romania nu sunt numai cu manastirea Voronetz sau Baile Herculene, ci si cu un cuplu care face sex pe o plaja in Mamaia in vazul lumii sau cu un cersetor care defeca in plin Bucuresti, samd. Lipsa de civilizatie a multor romani e astazi marca Romaniei. Is that simple stupid.

PS Stim ca toate tarile nou intrate beneficiaza net pe termen scurt/mediu. Si Romania va fi tot beneficiar net, posibil chiar pe termen lung. Deci, pentru romani, aderarea la EU va avea (in general) efecte pozitive.
_________________

Vechituri

Vizitatori