sâmbătă, octombrie 08, 2005

Despre spaga

Spaga e, pana la urma, o procedura. Ca atare, cei care dau spaga o fac pentru ca urmaresc sa obtina ceva, un bun.

Sa presupunem ca exista o procedura alternativa pentru obtinerea acelui bun, i.e. solicitarea formala. Daca costul solicitarii formale, si aici ma refer la toate costurile asociate tranzactiei cu pricina, in termeni financiari si non-financiari, excede cu mult costul spagii, e destul de clar ca indivizii vor avea un stimulent serios sa, well, dea spaga.

Daca nu exista o procedura alternativa, adica daca nu exista un cadru organizat de tranzactionare pentru obtinerea acelui bun, indivizii vor avea de decis daca incearca sau nu sa obtina bunul pe care si'l doresc. Daca decid sa incerce, au de ales intre a milita pentru organizarea unui cadru de tranzactionare sau, alternativ, vor incerca sa il obtina prin, well, spaga.

Spaga e simptomul proastei organizari. Nu exista, dupa parerea mea, o prederminare sociala, sau genetica, pentru spaga. Un argument e ca oamenii care emigreaza din Romania se pot integra cu (destul de) mare usurinta in societati formalizate. De ce sa'ti complici viata dand spaga scumpa (nimeni nu e bucuros sa dea bani aiurea) daca poti sa obtii un bun la un cost modest urmand procedura legala, simpla?

Eliminarea spagii depinde evident de reformarea organizarii administratiei in Romania. Cei care fac reforma trebuie sa aiba ca obiectiv simplificarea si comunicarea eficienta a proceselor si procedurilor asociate cu o tranzactie, eliminarea 'grasimii' sau 'sclerozei' din organizatii (care se transforma evident in costuri tranzactionale) prin recrutare responsabila si instruire profesionala continua. Pentru motivul asta e crucial ca liderii Romaniei sa se comporte exemplar, sa inspire.

Aplaud inca o data, pana ma dor palmele, eforturile lui Basse, ale Monicai Macovei, ale lui Tarry (desi ramane un dandy cam passe). By the same token, e foarte bine ca liota de ex-peceristi care au stat cu mana in buzunarul public toti anii astia incep sa dea cu subsemnatul si sa inopteze pe la mititica. Incet, dar sigur, incep sa infunde lada cu rufe murdare a istoriei noastre contemporane. De unde vor ajunge, negresit, in Iad. Vezi, asa se intampla cu cei dati dracului...

Revenind la topic: o alta variabila cheie este tipul proprietatii. In economie coreleaza foarte bine absenta spagii cu proprietatea privata. Dar nu e absolut obligatoriu ca organizatia sa fie privata: daca functioneaza eficient si e condusa responsabil, se poate foarte bine ca proprietatea sa ramana de stat (ma refer, de pilda, la organizatii din sistemul medical sau de invatamant).

Absorbtia Romaniei de catre UE inseamna in primul rand modernizarea institutionala si organizationala. Asta va duce, treptat, la eliminarea spagii.

marți, octombrie 04, 2005

Romania reloaded

Romania pe care o urasc e cea a abuzului, a subterfugiului, a telefoanelor scurte, a drafturilor prost facute si semnate ca forma finala, a alocarii de resurse publice in proiecte cu return privat. O Romania saraca si proasta, abuzata. Asta e Romania parintilor mei, oameni munciti pana la os de comunisti si deprivati de pensie molcoma de o administratie post-pecerista pusa pe ia-si-baga-n sac. E Romania de care m'am indepartat.

Romania pe care o pot iubi e cea facuta din oameni cinstiti si muncitori, cu frica lui Dumnezeu si respect pentru ei si pentru cei din jurul lor. E o Romanie libera, emotionanta, vibranta. Ea ar putea fi Romania copiilor mei.

Nu stiu, insa, care e Romania mea...

Vechituri

Vizitatori