miercuri, iunie 20, 2007

Istorice

Lucrurile sunt extrem de complicate. O mare problema, in cazul nostru, este lipsa de preocupare pentru arheologie. Avem putine argumente in orice sens, asa ca mai trebuie sa asteptam cateva decenii inainte de a putea avea certitudini. Asa cum in fiecare luna aflam lucruri noi despre dinozauri ca urmare a muncii de sapaturi facute in toate colturile pamantului, tot asa putem 'documenta' procesele sociale dupa urmele lasate in pamant. Asezari mari, cimitire, toate au lasat urme care sunt ingropate si asteapta sa fie studiate.

Imi spunea un prieten ca in ultimii ani s au deschis in Romania mai multe santiere, dar nu stiu cate, unde, cu ce bani... Poate lucrarile de infrastructura care se vor face (autostrazi, de pilda) sa scoata la iveala, accidental, lucruri interesante.

Nici studiul arhivelor nu s a facut sistematic, din cate stiu. Imi imaginez ca la Istanbul ar trebui sa se afle multe documente interesente.

Pe harta asta http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/shepherd_1911/shepherd-c-038-039.jpg cum aratau provinciile romane in primele secole. Se vad in panelul 3, dreapta jos, Dacia Apulensis (de Sus), aparata de Zidul Roman (vedeti o linie in stanga panelului 3) si Carpati, cu centrul admin la Sarmizegetusa. Jos e Dacia Maluensis (de Jos), unde e foarte neclar ce s-a intamplat de a lungul timpului. Dar la sud de Dunare sunt triburi getice in Moesia de Jos/Inferioara!! Se stie ca getii erau neam tracic, si e o presupunere justa ca getii nu erau raspanditi doar la nord.

Pe harta asta http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/shepherd_1911/shepherd-c-042-043.jpg se vede cum stau lucrurile la anul 395 AD, la un secol dupa retragerea administratiei romane din Dacia de Sus (e neclar daca si ce au administrat romanii la nord de Dunare, in Dacia de Jos). Vedem Dacia la sudul dunarii, si dioceza ei. In fine, stiti probabil linkul asta http://www.euratlas.com/time1.htm vedeti si Daciile Ripensis si Dacia Mediteraneea http://www.euratlas.com/big/big0400.htm Provincia/iile Dacia de la sudul Dunarii au suferit de a lungul timpului modificari, probabil motivate politic si determinate de puterea de negociere a diversilor guvernatori.

Pe cam toate hartile de care stiu eu, domeniul .ro hehe este prezentat ca fiind inglobat in zone slab-administrate sau neadministrate central, de ex http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/shepherd_1911/shepherd-c-048.jpg
Attila nu avea birocrati, doar killeri, asa ca imperiul lui era o utopie.

Hanatele bulgare (bulgarii aia nu mai sunt decat cu numele astazi) si coalitiile lor cu vlahii au fost puteri vremelnice, cum se intampla. Pe harta asta http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/shepherd_1911/shepherd-c-089.jpg se arata intre 1265-1355 cum la nord de Dunare avem Marea Valahie (marginita de Carpati, Olt si Dunare) si Mica Valahie (Banatul Severinului). Almasul si Fagarasul erau in zona Brasovului, daca nu ma insel, si nu erau inglobate in Regatul Ungariei. Se vede Regatul Bulgariei care include Dobrudja (sic! Smile )

Vechituri

Vizitatori