vineri, iulie 08, 2005

London 07/07, aftermath

1.

Cred ca toti trebuie sa avem clar in minte niste lucruri inainte sa argumentam in orice sens: detonarea unor bombe in statii de metrou si aruncarea in aer a unui autobuz e ce s'a intamplat ieri.

Oameni ca noi, cu familii, prieteni, cu obligatii sociale si personale si planuri de cariera, au fost transformati in bucati de carne arsa.

In statia King's Cross, un loc aglomerat prin care trec sute de mii de oameni zilnic, ieri puteau fi vazute bucati de carne de om arzand mocnit. Pe caldaramul de langa caroseria distrusa a unui double-decker erau raspandite, in bucati, resturile unor oameni ca noi.

Sute de alti oameni au vazut moartea cu ochii. Familiile si prietenii lor au impietrit la gandul ca ceva ingrozitor s'ar fi putut intampla apropiatilor lor.

Terorismul a castigat deja. Frica teribila e in noi, si nu o mai poate scoate nimeni. Nu are rost sa ne amagim - it's a dead-end story.

De ieri imi e foarte clar un lucru: societatile occidentale trebuie sa accepte ca lumea araba trebuie sa'si gaseasca singura echilibrul. Acesti oameni trebuie sa'si rezolve problemele lor, pasnic sau nu. It's all up to them to sort it out.

Si, in sfarsit, petrolul lor trebuie sa'l cumparam cu totii de la piata. Mergem toti cu canistrele, negociem, platim si ne vedem de ale noastre. This is, after all, a free world - isn't it

Din pacate, e destul de clar ca nici Bush si nici aliatii lui (printre care ne numaram si noi) nu par sa dea prea repede indarat. Poate le trebuie un Kissinger.

2.

Exista mari rezerve de petrol concentrate in lumea araba si in Iran, dar nu numai acolo. Petrolul OPEC e in mod cert o resursa importanta, dar nu singura. Multi analisti specializati in energie considera ca puterea de negociere a OPEC e supraevaluata: costul marginal al unui baril OPEC e 2 USD, dar capacitatea de extractie e limitata si investitia in noi facilitati nu e neaparat profitabila.

In Canada, de pilda, exista mari rezerve de petrol (180 miliarde barili) care poate fi extras profitabil in momentul asta. De ce nu ataca US statul canadian? Ce intrebare stupida: exista, evident, afinitati culturale intre cele doua stat nord-americane. Ca atare, petrolistii americani pot negocia rezonabil cu cei canadieni.

US au naivitatea sa creada ca pot 'democratiza' Orientul Mijlociu cu forta. Well - they just can't. Pana una-alta, se moare peste tot, in mod stupid.

Bottom-line: US, lumea in general, trebuie sa accepte ca Middle East are dreptul sa fie un player on its own. Au petrolul lor, sa'l scoata si sa'l puna pe taraba. Si noi avem petrolul nostru, americanii si chinezii il au pe al lor, canadienii au slava domnului si ei: mergem toti la piata si vindem/cumparam dupa cum ne tine punga.

miercuri, iulie 06, 2005

Brucan Jr.

Ma gandem mai demult, stand pe buda, la cine o sa'i ia locul lui Brucan?

Eh, uite ca avem si omul: chiar avocatul (de foarte mare success, in special in perioada 1996-2000) Stoica in persoana. Da, da, tanarul utecist inflacarat, care mai an scria cu patos in Universitatea Comunista. Da, ala care actualmente e fost - dar foarte-foarte prosper - lider liberal, si care aplica cand ti'e lumea mai draga asa-zisul test Bratianu (e.g. zice demagogu' retoric "intotdeauna, in momentele dificile, ma intreb ce ar fi facut Bratienii"; stiti genul, ala care pomeneste nume importante ca sa se bage in seama; sau ca ala care e imbracat numai in marci straine, ca sa treaca drept cineva).

Omul prezice din orice pozitie. Ce e comic e ca dupa ce fuziunea PNL-PD s'a dovedit totusi (cel putin pentru moment) a fi fost o chestie nepractica, omul se supara ca vacarul pe sat si ii da cu... ruperea Aliantei.

Mai, dar suparaciose mai sunt Mafaldele astea...

marți, iulie 05, 2005

Basse 1

Eu cred ca Basse e providential pentru Romania. El are calitatile liderului innascut: viziune, curaj, hotarare, idei si e exemplar.

Viziune: Basse are un plan. Romania la Marea Neagra, Romania cu institutii puternice, Romania fara coruptie. Eu mai cartesc: Romania lustrata prin referendum.

Curaj: nu mai e cazul sa spun de ce.

Hotarare: omul e, in mod, cert, obsedat de executarea strategiei. Exemplele sunt nenumarate (e.g. drumurile europene pe care le avem acum, reforma la CFR - putina lume stie ca Romania a fost cea mai avansata, prin 1998, in reforma institutionala a cailor ferate).

Are idei: omul e non-conformis si popular. Numai un om cu mintea brici poate sa mentina un stil personal non-conformist si popular.

Intr'un cuvant, Basse inspira. Pentru mine si multi alti romani, asta e cel mai important lucru in perioada asta!

duminică, iulie 03, 2005

Vechituri

Vizitatori