joi, septembrie 21, 2006

Rand

O chestie mai zic.

Dintr o societate retrograda, violenta si misogina nu puteau sa iasa decat scoli-inchisoare. Nevroza parintilor e reprodusa si de copii. Se injura, se face bullying, se impinge, se imbranceste in scoala romaneasca cam cum se faulteaza la un meci de fotbal.

Unul in parc ii spunea fiului sau ieri 'numai fetele sunt fara curaj'. Altul injura asa, in treacat, fara sa ii pese. Un baietel l a imbrancit pe altul fara un motiv serios. Se scuipa, se bruscheaza, se minte. Oamenii urati isi fac copii urati.

Frumoasa tara, pacat ca e locuita. Hit the road, Jack! And never-ever come back.

miercuri, septembrie 20, 2006

Schimbare, again

Schimbarea institutionala presupune schimbarea comportamentelor individuale, care e prefigurata de cea a valorilor individuale. Te intrebi de ce organizatii izomorfe produc rezultate foarte diferite, si gasesti raspunsul cautand in tesatura culturala din care sunt croiti oamenii.

Nu spun, insa, ca schimbarea e imposibila. Tot ce spun e ca ea presupune insa efortul dedicat al multor indivizi motivati care sa faca munca de lamurire. E nevoie de 'campioni', sa zic in limbaj PM, ai schimbarii individuale, ergo institutionale.

marți, septembrie 19, 2006

Ecologism

Ecologismul propune schimbari revolutionare ale structurilor sociale. Acesti oameni militeaza pentru restrangerea libertatii altora plecand de la premisa ca un bun privat este "nationalizabil" (de la reglementari ale unor parametri de functionare pana la exproprieri, la extrem) daca genereaza externalitati negative cu o anumita magnitudine intr'un orizont temporal considerat.

O sa tai discutia, ignorand situatiile de genul celor in care firma X polueaza un rau deversand o substanta otravitoare. Intrebarea care se pune este: este moralmente justificabil ca cineva sa constranga pe altcineva in baza unei predictii?

duminică, septembrie 17, 2006

Brucan

Brucan a fost prototipul lichelei impostoare. In mod automat, acest individ nescrupulos nu putea trece decat drept mahar intelectual unei lumi imbecilizate pe care, ironic, o crease impreuna cu tovarasii lui de ideologie leninisto-kalasnikovista.

Emisiunile lui de televiziune sunt documente sociale care descriu o lume kafkiana, un univers namolos si rau-mirositor, dominat de prostie, in care calaul face freza, cu scuipat, tacaliei retezate si o pune, frumos, in vitrina, dupa care sta la o visinata cu mama mortului.

Dar, cum se zice, in tara orbilor, chiorul e imparat. Or something -

Vechituri

Vizitatori