sâmbătă, mai 20, 2006

Asimetrii

Informatia e distribuita asimetric in Romania, dar persista perceptia ca oamenii 'stiu' asa-si-pe-dincolo. Birocratii romani au un comportament consistent cu credinta lor profunda ca ei fac lucrurile corect. Dar, pentru cine e curios, simple teste acide releva fara dubiu ca in mod frecvent birocratii romani opereaza, in realitate, in baza unor informatii slab structurate, indeobste viciate de zgomot-de-fond (e.g. impresii) si, in multe cazuri, neactuale. Nauceala inocenta cu care birocratii romani primesc o argumentatie solida, legalista, ar fi fermecatoare daca nu ar fi dublata de un comportament tiranic/agresiv, evident un act spontan de actualizare a subconstientului totalitarian.

Persoanele care au capacitatea sa razbata sunt de buna-seama putine: rezolvarea procesual-obiectiva a unor probleme administrative duce inevitabil la escaladarea conflictului cu angajatii birocratiilor pana la un nivel de competenta acceptabil, care este indeobste cel maxim/superior (e.g. se merge de la ghiseu pana la directorul organizatiei birocratice!). In mod cert, desi scurt-circuitarea este posibila, ea presupune un anumit set de calitati personale si efort sisific (i.e. hotarare ferma, informare sistematica, persuasiune, agresivitate, curaj, etc).

Succesul proiectului modernizarii Romaniei prin integrare in UE depinde de capacitatea birocratilor sai de a opera obiectiv cu informatii actuale, corecte si valide. Administratia trebuie sa faca o tranzitie care abia acum incepe, de la relativism/contextualism inechitabil la formalism/principialism democratic, prin cresterea rapida a ponderii birocratilor care detin informatii complete/superioare.

Vechituri

Vizitatori