joi, septembrie 14, 2006

Solutii pentru invatamant

Schimbarea trebuie sa fie structurala, masiva, profunda, naucitoare, eliberatoare, completa. Sistemul actual nu poate fi imbunatatit marginal. El trebuie abandonat complet si inlocuit cu o forma ultraliberala, cu o solutie scalabila, eficienta.

In privinta sindicalistilor: existenta si virulenta lor este prefigurata exact de tipul de structura actuala. Cu scolile astea gigantice, de tip IMGB, e natural sa ai sindicate. Daca scolile ar fi multe si mici, agregarea colectiva ar fi improbabila pentru ca ar fi ineficienta, in absenta economiilor de scara din prezent.

So:

Desfiintarea Min Inv si a tuturor institutiilor subordonate. Reinfiintarea Agentiei Nationale de Consiliere Strategica a Institutiilor de Invatamant din Romania, cu un numar de 10 angajati. Structura organizatiei: un sef de agentie cu rang de ministru; 7 specialisti in finante; un jurist; un webmaster. Rolul acestor oameni este de a furniza un ghid strategic care include obiective nationale, practic recomandari generale privind disciplinele de interes straegic pentru urmatorii 5 ani. Cei 7 specialisti in finante au si rolul de consiliere a managerilor scolilor.

Banii cu care se finanteaza invatamantul gratuit: suma bugetata se imparte pe copil si se aloca, cash, in contul fiecarei scoli, de catre Min Fin pana la 1 Ianuarie pentru anul in curs; e.g. 100 copii * 1000 EUR/copil/an = 100,000 EUR / scoala in contul scolii. Directorul scolii este responsabil pentru utilizarea fondurilor (o idee mai veche a forumistului Kropotkin).

Consililul profesoral al scolii decide disciplinele si materiile, fara obligatia de a urma recomandarile ANCSIIR. Alea sunt pur optionale. La sf fiecarui an se trage linia: daca mai putin de 50% dintre scoli au urmat recomandarile ANCSIIR, seful agentiei este concediat.

Toate scolile se infiinteaza ca entitati economice cu regim special. Ele tin contabilitate simpla si au obligatia de a depune bilantul trimestrial. Profitul scolilor se impoziteaza progresiv, incepand cu zero pentru scolile cu pana in 100 copii. Angajatii scolilor cu pana 100 copii in clase 1-8 sunt scutiti de impozitul pe salarii.

Scolile pot face proiecte de finantare, fie prin imprumut, fie prin emisiune de obligatiuni/actiuni (aici este rolul consilierilor 7 sa explice modelele, si a webmasterului de a crea interfete simple si eficiente). Bonus: statul garanteaza 100% imprumuturile scolilor cu pana in 100 elevi. Scolile mari pot decide sa ipotecheze sediul prezent si sa investeasca in facilitati care sa maximizeze beneficiile economiei de scara(e.g. cluburi sportive performante, laboratoare complexe pe care le poate inchiria scolilor mai mici).

Vechituri

Vizitatori