miercuri, martie 30, 2005

Cum ajunge omu' dictator

Ce fel de oameni sunt dictatorii?

Dictatorii se impun in general de la bun inceput ca lideri carismatici. Ei au unele calitati (poate spirit critic si practic, agresivitate, forta fizica, intuitie?) care in anumite conjuncturi ii propulseaza drept in top jobul vanat de atatia altii.

Societatile nesofisticate, i.e. cele in care majoritatea populatiei e saraca/proasta, sunt preponderent vulnerabile: liderul carismatic, persuasiv, intra ca'n branza in mentalul colectiv. Oamenii simpli sunt asadar primii sustinatori ai acestui lider, pe care il aclama, il sustin.

Cei mai multi lideri carismatici continua treptat sa isi consolideze influenta capitalizand exact pe sprijinul perceput al multimilor. Cine din vecinatatea lui Napoleon sau Hitler, ori Stalin sau Ceausescu ar fi avut curajul sa ii huleasca cand sute de mii de oameni ii adulau?

Capitalizarea asta are un cost, si asta e exact erodarea institutiilor: justitia e prima care sufera. Pentru ca, nu'i asa, exista un om mai presus de toate: Liderul. Erodarea institutionala are un efect pervers: duce la atrofierea sistemelor institutionale in sine, care sfarsesc paralizand.

Acelasi lider, cum se intampla, se inconjoara de yesmeni. Acesti oameni nu sunt putini: firi practice la randul lor, accepta cu bucurie functiile de vechil, indeobste obtinute in schimbul unor brutale interventii in favoarea liderului.

Liderul si camarila sa nu mai au nimic de facut acum decat sa'si vada in liniste de treaba. In absenta institutiilor, oamenii sunt lipsiti de drepturi si in consecinta incapabili sa'si exprime, well, institutional, vointa.

Nemernicia liderilor dictatori si a camarilelor lor variaza destul de mult. Un lucru e destul de clar: odata cocotzatzi in varf, dictatorii nu se mai dau jos decat trasi de picioare.

Learning experience? Pai culmea, chiar Basse i'a spus'o lui Nastase in ultima dezbatere, aia mediata de CeTePe: bai Nastase, tu n'ai inteles ca institutiile trebuie lasate se functioneze singure?

Evident, se pune intrebarea ce trebuie facut astfel ca institutiile sa poata functiona.

Eu am ajuns la concluzia urmatoare: inteleptii unei tari trebuie sa se implice activ in politica. Numai avand oameni vizionari in rolurile cheie o tara poate sa progreseze democratic!

marți, martie 29, 2005

Problema

Problema e ca civilizatia occidentala a evoluat de pe fundamentele eticii protestante (care valorizeaza pozitiv munca seaca, viata frusta, antreprenoriatul si in final drepturile individuale) in sofisticate democratii laice, in vreme ce statele 'musulmane' sunt exact ce spune numele, cu toate complicatiile care apar in a moderniza monarhii, dictaturi sau chiar democratii oligarhice.

Vechituri

Vizitatori