miercuri, iunie 01, 2005

Transparenta UE

Din experienta mea, as putea spune ca UE are si nu are tendinte manifest interventioniste. In mod clar se actioneaza cu foarte mare prudenta in regularea pietelor de retail (aproape deloc, poate cu exceptia unor piete extrem de dure, cum sunt cele ale produselor lactate, care au o capacitate foarte redusa de ajustare, si sa speram si in telecomunicatii ); in ceea ce priveste wholesale markets, Comisia tinde sa reglementeze, dar nu inainte de o documentare extrem de complexa. Munca analitica care backs up o directiva e foarte foarte serioasa. Comisia are relatii foarte stranse cu comunitatea academica, dar si cu companiile de consultanta (e.g. Nera) care elaboreaza opinii expert foarte bine documentate.

Intrebarea centrala e: sunt organizatiile UE capabile sa incorporeze feedback critic? Eu cred ca da... Ca orice sistem, si UE este de buna seama perfectibil. Una dintre functiile asteptatei Constitutii era sa impuna subsidiaritatea fara echivoc; in opinia mea, Constitutia ar fi restrans bias ul institutional (o chestiune intr'adevar serioasa, clarificata de Max Weber / Parkinson si altii). Din pacate, muncitorimea franceza nu a dat mare atentie nuantelor astora... oof.

In plus, si nu e deloc de neglijat aspectul asta, UE e considerata cea mai transparenta institutie din Europa in acest moment. Stiu ca nu ai mare respect pentru Prodi, dar trebuie sa spun ca el are un merit foarte mare in asigurarea transparentei asteia. Exact datorita acestei transparente poate B. sa faca observatii pertinente...

marți, mai 31, 2005

Gay Bucharest Festival

1. Argumentul central in expunerea celui caruia festivalul ii creeaza repulsie e urmatorul: preferintele sexuale sunt chestiuni de ordin personal si ca atare nu trebuie demonstrat public in favoarea lor. Cel care are repulsie opereaza asadar cu distinctia public/privat. Chestie care, in fond, e acceptabila. Dar la o analiza mai atenta se vede ca unele preferinte de ordin personal creeaza inevitabil probleme.

Fundamental, preferinta pentru ceva se traduce, socialmente, in eticheta. De pilda, cineva care prefera fotbalul devine microbist. Unul care prefera spritul in exces ajunge sa fie considerat betiv. Tot asa, cineva care prefera homosexualitatea heterosexualitatii e luat drept poponar sau lesbiana; generic, gay.

Care sunt asadar problemele legate de eticheta gay:

1) Etichetarea conduce la excluziune sociala

2) Excluziunea sociala conduce la nefericire

Ca atare, o demonstratie a acestor oameni urmareste sa:

- relaxeze discutia publica despre homosexualitate, si

- in extenso, urmareste sa dea sansa acestor oameni sa traiasca fericiti.

Cred ca numai un ipocrit ar putea spune ca unii oameni nu merita sa fie fericiti; ca si cum ar plati pentru anumite pacate. Poate ca o fac: dar nu e mai crestineste sa'l lasam pe Cel De Sus sa faca judecata asta?...

2.

I N

G E N E R A L,

Repulsia pentru homosexualitate, ca si cea pentru orice alt tip de deviere (e.g. etnica, rasiala, mentala) de la norma majoritatii, e un killer instinct social. Atentie, nu discutam de majoritatea simpla, ci de cea 80%, paretiana - aia rea, dura, implacabila, care nu lasa loc pentru nimic...

Epitomul intolerantei e, de fapt, acest 'toti suntem oameni, luati'ne unul cate unul'. Ca si cum am sterge cu buretele social exact ce a dus la agregarea in asociatii (i.e. minoritati): intoleranta majoritarilor 80%. E ca in armata: raport individual, nu de grup. Luati unul cate unul, anihilarea sociala a acestor 'devianti' e joc de glezne pentru Confort Gica. 'Pe ei, pe ei, pe mama lor'. Sau tatzii lor.

3.

Mie mi se pare cel putin ipocrit ca cei care ne consideram straight sa ne plangem de asa-zisa tiranie a politicall corectness. Cica - vezi Doamne - se altereaza limbajul si chestia asta contravine Libertatii De Expresie.

Well, perhaps it does. Dar libertatea de expresie are o limita: suferinta.

Okay, let's trash Politicall Corectness. Dar cum ramane, atunci, cu plansul in perna de fiecare seara, la sfarsitul unei alte zile incarcate de umilinte? Cum ramane cu frustrarea de a ti se inchide usile in nas? Cum ramane cu implacabilul suras cinic de pe fata majoritarului 80%, acel Confort Gica care se stie cu sacii in caruta si care iti serveste, fara mila, No Fuckin' Way ul zilnic?

Vorbim de acea 'individualizare', customizare... Ia'ma drept ce sunt and all that crap. Dar nu e asta doar o tautologie?! Eu sunt ceea ce sunt perceput ca sunt.

Merkel

De Angela Merkel o sa mai auzim, noi, romanii. Din pacate, ma astept la ce e mai rau, pentru noi, de la femeia asta dura care multora aminteste (pe buna dreptate) de Doamna de Fier.

Pentru cine nu stie - Angela M. este lidera CDU. Fosta profesoara de fizica in RDG, Berlin, dar foarte pasionata de politics, femeia (fara copii!) a intrat in CDU pe criterii de... PC (sa razi, nu alta). Kohl a adus'o cu mana lui. Ea a fost stiuta ca protejata lui, i se spunea Kohl-girl, erau foarte apropiati. Asta nu a oprit'o insa sa i'o traga fara mila cand Kohl a avut jena aia cu spagile. Angela M. e o masinarie care merge 24/7, e obsedata de success electoral si nu va lasa nici o carte nejucata.

Sa'i tinem pumnii lui Schroder, asadar. Cu o Franta obsedata de frica de relocare (Romania-social-dumping incepe sa apara din ce in ce mai des in dezbaterile francezilor) si o Germania crestin-democrata, suntem in pom. Concret, ne putem astepta la o varietate de piedici in calea oricarui beneficiu net (sprijin financiar deliberat) in perioada urmatoare. Adica exact atunci cand avem mai multa nevoie de sprijin...

Vechituri

Vizitatori