joi, mai 25, 2006

Fetite dulci ca'n Bucuresti

nu gasesti. Asa e: femeile sunt pline de charm in Romania. Pacat ca contrasteaza cu localitatile in care traiesc, care sunt mai urate decat dracul.

Bucuresti, capitala tarii, arata ca un imens cos de gunoi vandalizat. E un oras nepietonal, cu trotuare sparte, murdare, adevarate rauri de dejectii. Alaturi de zecile de kilometri de drumuri ruinate, are cateva strazi supra-asfaltate, dar de multe ori netrasate sau prost indicatorizate. De ce sunt doar cateva drumuri asfaltate, si de ce sunt prost marcate, te intrebi? Poate pentru ca pe ele isi plimba masinile grangurii, care nu prea sunt interesati de reguli, ca doar nu le ridica lor cineva permisul, ce dracului (in treacat, nu poti sa nu te gandesti ca sunt interesati de autostrada Bucuresti-Brasov ca sa poata ajunge mai repede la casele lor de vacanta!) Question

Drumurile seamana cu societatea in ansamblu: o tara in ruina, dominata abuziv de mintile administratorilor care se pricep doar sa faca hartii peste hartii (fara urma de interes pentru aplicabilitatea ideilor scornite), dar care au grija sa puna deoparte pentru ei si ai lor.

Revenind la Capitala: ea are si un primar, inconjurat de consilieri (surprize, surprize). Acesti oameni, citim in presa, hartieziaza proiecte grandioase. Te gandesti, cand vezi ce aberatii viseaza oamenii astia, ca traiesti intr'o lume suprarealista.

Dar Marele Vis, luat la pas de la Victoriei pana pe la Unirii, devine un Urat Cosmar. Mergi prin Bucuresti si vezi ca jegul e vast ca Dunarea revarsata.

Ce e de facut? Cum pot fi constransi oamenii astia, cum pot fi ei responsabilizati, cum pot fi ei facuti sa traiasca ca si cum maine e ieri? Question

luni, mai 22, 2006

JJ!

Cand intri in Romania cu masina, dai peste unul cam tampitel care iti zice 'cinzeci de mii'. 'Pen' ce?' 'Dizifectie de aviara' zice el. Treci peste un presh mizerabil, rupt si ros, si iti murdaresti masina printr'un abur 'dizifictant'. Well, cel putin speri sa nu iasa pe dos!

Ritualul asta de trecere marcheaza, simbolic, intrarea in patria muma: stii acum ca ceea ce nu se intampla in mod obisnuit in lumea civilizata (da! civilizatie, asta e cuvantul cel mai nimerit) e nesurprinzator in tara de bastina. Nu fii nedrept! iti spui, autoexigent . Esti printre ai tai, e neamul tau, e tara ta, fa ceva!

Si incerci sa faci, cat iti sta in puteri. Unde te opresti incerci sa dai un exemplu, sa arati ca se poate trai mai bine purtandu'te cu altii asa cum vrei ca ei sa se poarte cu tine. Gasesti multi oameni care se uita chioras, te cred idiot sau escroc, dar dai si peste o firava, incipienta palpaire de interes pentru corectitudine, pentru eficienta, pentru echitate si justitie. Esti intre minciuna si adevar, intre bine si rau.

In Romania traiesti intens, ai mereu atitudini ambivalente, amestecate: plangi si razi, chiar ca nebunul, in fiecare zi. Vezi bune si rele in succesiune rapida, naucitoare. Prostie, indolenta, rautate, la un pas de bunatate, respect si harnicie. Ca de cand e lumea pe aici, paganismul si crestinismul se impletesc intr'o funie despre care nu prea vrei sa vorbesti.

Asa ca, de ce da aviara peste romani asa napraznic? Unii vorbesc despre pasari migratoare, altii tzes povesti despre importuri criminale, planuite de altii. Hm Esti in lumea in care orice e posibil, unde etica e inlocuita alb-negresc de arbitrar cat ai zice ‘spaga’. La noi, nici o vorba nu e in vant. Orice poate fi spus in Romania, pentru ca orice se poate intampla in Romania, nu?!

Dar, dupa atatea vorbe, daca romanii au o sansa sa traiasca in viitor asa cum vor, adica in prosperitate, ei trebuie sa faca intai, cu totii si ACUM, ceea ce nu au facut toata istoria lor: sa faca curatenie, sa se spele si de pacate, si de jeg. Romanii trebuie sa sa se primeneasca.

Si, ca veni vorba de aviara, iata ce trebuie facut in primul rand: daca nu vor sa ii trozneasca molimele, romanii trebuie sa se spele cu apa si sapun, in fiecare zi, incepand de astazi, sa isi frece podelele pana se albesc, sa isi taie unghiile negre, sa isi tunda pletele jegoase. Cu caldari, furtune, perii si tuburi de sampon, romanii trebuie sa isi curete strazile si trotuarele ACUM! Cum am zis, romanii trebuie sa se primeneasca.

JOS JEGUL!, asta trebuie sa fie sloganul national, si asta ar trebui scris cu litere mari pe toate paginile ziarelor, si transmis non-stop la toate posturile TV.

Asadar, stimati prieteni, JOS JEGUL! :)

Despre Iran

Cred ca discutia are nevoie de o clarificare, de o distinctie intre:

1) contractul dintre Ahmadinejad si conationalii sai, si
2) contractul dintre Ahmadinejad si statele lumii.

In privinta 1) Iran este un stat organizat birocratic, democratic, cvasi-secularizat (in sensul ca functioneaza in paralel autoritatea administrativa cu cea religioasa). Se poate spune, cred, ca administratia iraniana este populata de suficient de multi tehnocrati bine conectati politic si religios (am citit despre diversi indivizi din ministerul energiei/petrolului, de pilda), suficient de influenti ca sa poate pune probleme tehnice unui presedinte fundamentalist religios. Intrebarea care se pune este daca administratia Ahmadinejad incalca drepturile de proprietate inalienabile ale conationalilor sai, adica vointa si/sau viata lor. Mie mi se pare problematica stabilirea unui verdict, atata vreme cat Ahmadinejad a castigat alegerile in mod democratic (cel putin asa au fost ele percepute) si este, evident, un lider populist si popular. Este intr'adevar uluitoare similaritatea cu ascensiunea lui Hitler in Germania!

Admitand ca la 1) se stabileste ca Ahmadinejad incalca dreptul la libera autoderminare individuala (i.e. vointa) si, eventual, la viata, al unor indivizi, se pune problema 2), adica ramane de stabilit in ce masura este legitim legal ca o forta terta sa pedepseasca administratia Ahmadinejad. In Irak s'a vazut ca administratia Bush a incalcat, tehnic, intelegerile internationale, prevalandu'se de argumentul demonstrat fals al WMD (in ce masura a fost o credinta ingenua sau nu, e alta discutie). Pentru mine e clar ca numai UN poate decide tipul de pedeapsa aplicabil, si circumstantele in care se poate face asta.

Vechituri

Vizitatori