joi, mai 25, 2006

Fetite dulci ca'n Bucuresti

nu gasesti. Asa e: femeile sunt pline de charm in Romania. Pacat ca contrasteaza cu localitatile in care traiesc, care sunt mai urate decat dracul.

Bucuresti, capitala tarii, arata ca un imens cos de gunoi vandalizat. E un oras nepietonal, cu trotuare sparte, murdare, adevarate rauri de dejectii. Alaturi de zecile de kilometri de drumuri ruinate, are cateva strazi supra-asfaltate, dar de multe ori netrasate sau prost indicatorizate. De ce sunt doar cateva drumuri asfaltate, si de ce sunt prost marcate, te intrebi? Poate pentru ca pe ele isi plimba masinile grangurii, care nu prea sunt interesati de reguli, ca doar nu le ridica lor cineva permisul, ce dracului (in treacat, nu poti sa nu te gandesti ca sunt interesati de autostrada Bucuresti-Brasov ca sa poata ajunge mai repede la casele lor de vacanta!) Question

Drumurile seamana cu societatea in ansamblu: o tara in ruina, dominata abuziv de mintile administratorilor care se pricep doar sa faca hartii peste hartii (fara urma de interes pentru aplicabilitatea ideilor scornite), dar care au grija sa puna deoparte pentru ei si ai lor.

Revenind la Capitala: ea are si un primar, inconjurat de consilieri (surprize, surprize). Acesti oameni, citim in presa, hartieziaza proiecte grandioase. Te gandesti, cand vezi ce aberatii viseaza oamenii astia, ca traiesti intr'o lume suprarealista.

Dar Marele Vis, luat la pas de la Victoriei pana pe la Unirii, devine un Urat Cosmar. Mergi prin Bucuresti si vezi ca jegul e vast ca Dunarea revarsata.

Ce e de facut? Cum pot fi constransi oamenii astia, cum pot fi ei responsabilizati, cum pot fi ei facuti sa traiasca ca si cum maine e ieri? Question

Un comentariu:

Anonim spunea...

Întrebarea asta cred că o să şi-o pună şi copiii mei (mă refer la ultima întrebare). Nu cred că pot fi constrânşi. Trebuie să mai treacă câteva (multe) generaţii pentru a ajunge lucrurile la un nivel decent.

Pe de altă parte, nu numai ei (cei care ne conduc) sunt de vină. O oră de plimbare prin Bucureşti e de ajuns pentru orice persoană pentru a-şi face o idee despre simţul civic al bucureşteanului de rând. Şi pe bună dreptate. Ăia ne conduc şi ăştia suntem. E un fel de cerc vicios, aş zice eu.

Vechituri

Vizitatori