sâmbătă, decembrie 09, 2006

VIP

Masina o lasasem prost, pe strada, in spatele unui jeep albastru parcat corect in perimetrul delimitat. Am pus avariile si am traversat in fuga. Aveam marunt, asa ca nu mi a luat decat un minut sa imi cumpar ziarul.

Tipul iesise din jeep si gesticula. L am recunoscut imediat, era un celebru politician.

Pai aici o lasi, dom'le? striga el. Daduse cu spatele fara sa se uite in retrovizoare, si imi infundase portiera. Scoate un teanc de bancnote si imi intinde doua. Ia le, ca ma grabesc.

Scuzati, dar cred ca e mai bine sa mergem la politie.


Bine,
zice. Da' hai repede, ca sunt in mare graba.

Ma urc la volan si trag masina sa poata iesi. El intoarce rapid si demareaza in tromba. Prinde galben-rosu si o taie. Intorc si eu masina, trec pe rosu. Era departe in fata mea. Depaseste agresiv, trece pe rosu si dispare dupa colt. L am pierdut.

Peste vreo trei ore treceam pe o straduta, departe de locul in care il vazusem ultima data. Vad jeepul parcat in fata unei case. Sun la poarta, nimic. Ii las un bilet sub stergatorul de parbriz. Ne asteapta la politie. Ma gasiti la numarul asta. Stiu cine sunteti.

Ma suna peste putin timp, cu vocea gatuita. Dom'le, mii de scuze, ma grabeam, am mers mai repede, m ati pierdut. Nici nu stiti ce rau imi pare. Reparati masina si imi spuneti cat face, nu mi trebuie decat suma. Atat. Imi ziceti cat face, cu tot cu deranj, si ce mai vreti dumneavoastra. Va dau banii imediat.

Am inchis si mi am vazut de ale mele.


La mare '90

Doua ciorbe cu ardei iute, sase mici cu cartofi prajiti si doua pepsi, se poate?

Pepsi, ne a zis chelnerul, luati de la baietii astia cu piscina. Nu fiti prosti, e mai ieftin.

Nu am fost si am luat. I am cerut si pahare.

Vino cu mine, zice el. Merg cu el. Fa te ca mergi la veceu, si sparleste doua de pe masa aia. Pahare nu mai dau astia decat la restaurant. La terasa, numai seara.

Nota. Pentru bani, vine Cicatrice, zice. Peste vreun sfert de ceas, apare. Fata ii era brazdata de o taietura cicatrizata, lunga de vreo 10 cm. Incepea sub un ochi si se intindea oblic peste buze.

Deci, doua ciorbe cu ardei iute, sase mici cu cartofi prajiti. Pepsi de la noi, sau de la piscina?

Cicatrice, zice chelnerul, nu le pune ba ardeii, ca erau muscati.

'80s

Toata toamna ne ocupam cu seceratul de tulpini de porumb. Un carutas ne aducea provizii de seceri, se rupeau repede. Tehnica era simpla: cu stanga impingeai tulpina, cu dreapta loveai scurt. Inaintam incetisor, pierduti in campia muncii.

Pe la pranz, ne strangeam in palcuri si mancam din desagi. Apoi fumam, ascunsi in porumbi. La sfarsit, ne inghesuiam in autobuze si cantam 'Jana nu e moarta'.

Ziua jurnalistului

Nu mai tin minte cum am ajuns sa iau jobul la agentia de presa. Un amic?

Mi se comunicase ca munca incepe la 7:00 am, asa ca am fost acolo la 6:59. Degetele imi erau inghetate-bocna (era o iarna napraznica) si m am bucurat sa vad ca inauntru nu e nimeni sa imi stranga mana. Eram primul.

Am urcat etajele fara sa intalnesc pe nimeni. Imi aprind o tigara si astept. In fine, dupa vreo jumate de ceas incep sa apara. Cineva deschide usa incaperii in care ar fi trebuit sa ne aflam, si injura. Inauntru, printr un geam spart, suiera vantul. Careva uitase fereastra deschisa, si rama se izbise de perete, or smth.

Tipul mai in varsta se uita la mine si se prinde. Imi arata scaunul pe care voi sta, si imi descrie in cateva fraze jobul. Ceva legat de arhivarea unor stiri primite pe flux. Categorii si un index. Romana, engleza si franceza.

Vantul a continuat sa bata prin geamul spart. Am fost singur in birou cam toata ziua, sortand stirile. Ca orice job, si asta avea farmecul sau. Te prinde.

Colegii isi faceau de lucru prin alte parti, mai calde. O tipa care injura tot timpul si din nimic m a intrebat, la un moment dat, daca sunt idiot sa muncesc in frigul asta. I am spus ca e prima mea zi aici. Am adaugat ca e interesant ce fac. Din privirea ei am inteles ca sunt idiot. Mi a fumat jumatate de pachet si s a tirat, injurand.

La sfarsitul zilei, i am spus tipului mai in varsta ca imi dau demisia. Mirosea a alcool si tutun prost. A ridicat din umeri si a inchis usa dupa mine. L am auzit spunand 'dutenpizdamatiideidiot'.

Vechituri

Vizitatori