vineri, martie 18, 2005

Pro si Con despre Legea Lustratiei

O discutie pe forumul Cotidianului intinsa pe 16 pagini.


Enjoy it -

luni, martie 14, 2005

On liberty on my own

Daca putem sa fim liberi numai atata timp cat suntem in viata, si daca viata e un continuum de evenimente, atunci inseamna ca libertatea individuala e o resursa limitata!

Asadar, ca orice resursa limitata, si libertatea poate fi rationalizata. Se poate spune ca daca e dezirabil sa fii cat mai liber, atunci trebuie sa ai capacitatea de a rationaliza cat mai eficient.

Rationalizarea e un intens proces cognitiv, de buna seama. Cum se intampla, ne nastem intr'o piele data, avem un cod genetic si social predeterminat. Nu ai asadar libertatea de a alege unde iti vei incerca sansa pe pamant. O data nascut, nu iti ramane de facut decat sa traiesti.

Viata ta e un continuum de evenimente. Inveti ca unele pot fi controlate, altele nu. Dar simti in nari aroma libertatii, ai aripi si vrei sa zbori. Dumnezeu ti'a dat tanjirea dupa libertate...

The point is, in viata trebuie sa tinzi catre realizarea potentialului libertatii tale. Dumnezeu a dat Omului puterea sa schimbe unele lucruri prin vointa si perseverenta.

Spirit Liber

duminică, martie 13, 2005

Libertate si curaj

Se poate disocia problema libertatii de cea a curajului? Cu alte cuvinte, poate cineva sa isi castige libertatea (de a decide in cele ce'l privesc) fara sa aiba curajul de a lua decizii riscante?

Sa luam cazul unor femei batute sistematic de soti. In majoritatea partilor lumii, aceste femei au libertati individuale garantate public. Ele ar putea, tehnic, cere sprijinul autoritatilor. Si totusi, multe asemenea femei aleg sa isi continue viata alaturi de bestiile care le maltrateaza. Se intampla asta pentru ca fundamental, aceste femei nu au curajul sa ia decizia respectiva?

Ce e curajul? Poate o persoana fi curajoasa si in acelasi timp rationala? Cum stim ca trebuie sa avem curajul de a lua atitudine intr'o situatie sau alta pentru a proteja libertatile noastre sau ale altora?

Si daca stim ca suntem lasi, putem sa invatam sa fim curajosi?...

Vechituri

Vizitatori