vineri, decembrie 16, 2005

Tuns / Ras / Frezat?

Cred ca sunt doua lucruri care trebuie separate:

1) Dreptul de a candida pentru o functie publica si

2) Dreptul de a fi numit intr'o functie publica.

Doc, dreptul de a fi candida pentru sau numit intr'o functie publica e definit in raport cu obligatiile asociate functiei publice. Una dintre obligatii este cea a respectarii drepturilor celorlalti indivizi, cum ar fi cel de a fi ales.

Cei care sustin legea lustratiei in varianta tuns-ras-frezat (printre care ma numar si eu) spun ca intelectul celor care au lucrat pentru Securitate si/sau au avut functii de conducere in PCR e compromis si ei sunt incapabili sa respecte drepturile celorlalti indivizi, deci sunt incapabili sa satisfaca obligatiile asociate cu functiile publice. Un referendum national ar raspunde simplu cu da sau nu la intrebarea asta.

Asadar, am putea spune ca lustratia ar limita neconstitutional dreptul de a candida, dar nu vad unde e problema cu restrangerea dreptului de a fi numit intr'o functie publica.

As mai adauga ca in cazul alegerilor parlamentare e vorba mai degraba de o numire decat de o candidatura, cata vreme alegerile nu sunt uninominale si se voteaza partidul nu omul.

Eu zic ca o lustratie care restrange doar drepturile de a fi numit in functii publice, corelata cu trecerea la alegeri uninominale pentru Parlament ar merge.

Vechituri

Vizitatori