sâmbătă, februarie 03, 2007

Tara de vrea superprost!

La inceputul anilor '90 eram pasionat de politica si imi petreceam cea mai mare parte a timpului dezbatand asta-si-ailalata cu colegii de facultate. Odata am ajuns sa intalnesc un parlamentar; dupa o discutie de 15 minute, omul mi a spus urmatoarele: 'Copile, nu astepta de la mine sa fiu pasionat de politica in felul tau. Eu nu am citit nici o carte in ultimii zece ani. Eu vreau sa fac bani, si pentru asta sunt in politica. Ca mine sunt cam toti, cu exceptia celor prea batrani sau prea fricosi. ' Omului nu i a trebuit mai mult de un mandat ca sa isi puna pe picioare afacerile.

In zilele trecute am intalnit o tanara care mi a spus ca e la un partid, la tineret. 'Si, cum e?' am intrebat. 'Pai nu prea sunt eu asa interesata, dar taica meu mi a zis sa ma inscriu la partid'. De ce? Pai, are nevoie de un job. 'Mai sunt ca tine?' am intrebat o. 'Pai cam toti astia de varsta mea au parintii in partid'.

........

A fost actiunea politica agregata a acestor indivizi de natura sa produca pagube publice mai mari decat beneficiile realizate? Strategiile (individuale i/sau de grup) de reusita in afaceri ale parlamentarilor au generat conflicte de interese care au produs externalitati negative semnificative? Raspunsurile nu sunt simple, si nu avem suficiente informatii ca sa le dam acum.

Simplu spus, tranzitia trebuia sa se produca si procesul schimbarii proprietatii era in mod necesar unul violent, tinand cont de faptul ca foarte multi oameni isi disputau resurse limitate.

Dupa parerea mea, partidele politice in Romania anilor '90 au avut preponderent functia de a grupa oameni cu afinitati economice, nu ideologice. Mai precis, cei care mergeau pe ideea mentinerii status-quo ului si capusarii au ramas langa Iliescu, iar cei care vroiau schimbarea in grade diferite (mai incet sau mai repede) s au impartit in restul partidelor.

Oamenii sunt conservatori, ei sunt captivi unor practici recurente, automate, care blocheaza initiativa si inhiba schimbarea (in termeni economici discutia se pune pe concepte ca network externalities, switch costs si endowment effects).

Cred ca un punct de inflexiune a fost depasit in 1997, o data cu seria de reforme initiate de PNTCD. Atunci a inceput goana dupa aur in Romania. PSD istii au pierdut teren atunci, au lipsit de la ospat, dar au recuperat cum au putut apoi.

Dar astea sunt etape... si vin alte etape. E natura umana in actiune , exprimata in cei mei hobbesieni termeni.

.........

Despre ce vorbim aici? Despre asimetrii. Oamenii intreprinzatori asta cauta, iar parlamentarii romani, cel putin pana in prezent, au fost oameni in cautare de oportunitati de afaceri sau de cariera. Sigur, mai sunt printre ei si unii fara drive antreprenorial, dar noi vorbim 'in general', nu?

De ce trebuia sa fie in parlament si nu puteau sa ramana in afara politicii? Simplu: pentru ca aveam o economie de stat de privatizat. Exact, asimetrii.

........

Parintii au facut ce trebuia facut, adica tranzitia de la comunism la capitalism. Ei isi imping acum in fata copiii. Sigur, datele problemei s au schimbat, nu mai e (mai nimic) de privatizat. Dar, sa ne amintim, oamenii cauta asimetrii. Si unde ar putea sa le gaseasca, daca nu in politica? O mana se spala pe alta, si un sistem care merge nu e inlocuit pana nu se strica.

........

Intrebarea este daca toate oportunitatile importante mai sunt acum aglomerate in preajma politicienilor. Ce fel de economie are Romania? Unde sunt banii multi?

vineri, februarie 02, 2007

Tara te vrea prost

Cu ceva timp in urma a trebuit sa demonstrez unor functionari ca nu cunosc legile dupa care functioneaza institutia lor. Am facut o cu usurinta, si spre placerea mea mi am impus vointa acelor netrebnici. Stupoarea de pe fetele lor era dublata de ciuda ca cineva a fost in stare sa foloseasca o lege 'cu adresa' in interesul sau fara a fi fost canalizat de sistemul clientelar. Au fost, pur si simplu, loviti cu leuca atunci cand afirmatiilor lor le raspundeam cu trimiteri la aliniate relevante.

Dar nu despre triumful meu gadilator de vanitate vreau sa va vorbesc Wink Ideea e ca cu ocazia asta am inteles cum merge sistemul: se strecoara in legi cuvinte/sintagme cheie, e.g. 'dupa caz', care acopera intitiativa privata, antreprenoriala, a functionarilor. Practic, oamenii astia fura legal. Asta explica, probabil, de ce atatia politicieni acuzati scapa, pana la urma, basma-curata.

luni, ianuarie 29, 2007

Nimic despre marketing mix

E jenant sa vezi ca atatia oameni inteligenti vorbesc in sus si in jos despre marci/brands fara sa sufle o vorba despre faptul ca marcom este doar sfarsitul unui proces complex de dezvoltare a unui produs/serviciu.

Vechituri

Vizitatori