luni, iulie 02, 2007

Parade

O 'parada' este, pentru mine, un eveniment dezagreabil. Imi displace aglomerarea unor indivizi, chiar si atunci cand ei au afinitati elective. Chestie de gust, I guess.

Problema pe care vreau sa o ridic pleaca de la observatia ca facem intuitiv echivalenta intre militantism (i.e. un efort ideologic de a schimba lumea in mod revolutionar, agresiv) si marsaluire (i.e ca in parada gay).

Dar cum stim daca un mars este cu adevarat un instrument ideologi? Sigur, avem indicii: oamenii stiu ca se marsaluieste pentru ceva anume, si faptul ca sunt dispusi sa petreaca x ore pe strazi, scandand sau agitand bannere, semnaleaza sprijinul lor pentru ideea mobilizatoare.

Dar, repet, cum stim ca acei oameni au cu adevarat o trusa de scule/concepte cu care pot sa masoare lumea? Cum stim daca acei oameni vor sa ne schimbe impotriva vointei noastre?

Raspunsul este ca nu avem suficiente argumente in sensul asta. Oamenii care marsaluiesc nu militeaza. Ei isi definesc propria identitate in mod net, si atat. De aceea este bine sa fim prudenti si sa nu ne aventuram in evaluari serioase. E mai intelept sa fim mai degajati, mai relaxati atunci cand observam ca niste tipi marsaluiesc. Eventual sa ii insotim, sau sa bem o bere privindu i amuzati, dupa caz.

Ei, acum intelegem doua lucruri:

1) Nu putem spune ca oamenii care marsaluiesc militeaza, adica nu putem spune ca vor sa schimbe lumea in mod revolutionar, pradalnic.

2) Oamenii care marsaluiesc isi definesc identitatea in mod net, apasat. Ei spun 'eu sunt asa-si-pe-dincolo'.

Intelegeti unde bat. Free birds, ppl.

Vechituri

Vizitatori