miercuri, iunie 01, 2005

Transparenta UE

Din experienta mea, as putea spune ca UE are si nu are tendinte manifest interventioniste. In mod clar se actioneaza cu foarte mare prudenta in regularea pietelor de retail (aproape deloc, poate cu exceptia unor piete extrem de dure, cum sunt cele ale produselor lactate, care au o capacitate foarte redusa de ajustare, si sa speram si in telecomunicatii ); in ceea ce priveste wholesale markets, Comisia tinde sa reglementeze, dar nu inainte de o documentare extrem de complexa. Munca analitica care backs up o directiva e foarte foarte serioasa. Comisia are relatii foarte stranse cu comunitatea academica, dar si cu companiile de consultanta (e.g. Nera) care elaboreaza opinii expert foarte bine documentate.

Intrebarea centrala e: sunt organizatiile UE capabile sa incorporeze feedback critic? Eu cred ca da... Ca orice sistem, si UE este de buna seama perfectibil. Una dintre functiile asteptatei Constitutii era sa impuna subsidiaritatea fara echivoc; in opinia mea, Constitutia ar fi restrans bias ul institutional (o chestiune intr'adevar serioasa, clarificata de Max Weber / Parkinson si altii). Din pacate, muncitorimea franceza nu a dat mare atentie nuantelor astora... oof.

In plus, si nu e deloc de neglijat aspectul asta, UE e considerata cea mai transparenta institutie din Europa in acest moment. Stiu ca nu ai mare respect pentru Prodi, dar trebuie sa spun ca el are un merit foarte mare in asigurarea transparentei asteia. Exact datorita acestei transparente poate B. sa faca observatii pertinente...

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori