vineri, iulie 08, 2005

London 07/07, aftermath

1.

Cred ca toti trebuie sa avem clar in minte niste lucruri inainte sa argumentam in orice sens: detonarea unor bombe in statii de metrou si aruncarea in aer a unui autobuz e ce s'a intamplat ieri.

Oameni ca noi, cu familii, prieteni, cu obligatii sociale si personale si planuri de cariera, au fost transformati in bucati de carne arsa.

In statia King's Cross, un loc aglomerat prin care trec sute de mii de oameni zilnic, ieri puteau fi vazute bucati de carne de om arzand mocnit. Pe caldaramul de langa caroseria distrusa a unui double-decker erau raspandite, in bucati, resturile unor oameni ca noi.

Sute de alti oameni au vazut moartea cu ochii. Familiile si prietenii lor au impietrit la gandul ca ceva ingrozitor s'ar fi putut intampla apropiatilor lor.

Terorismul a castigat deja. Frica teribila e in noi, si nu o mai poate scoate nimeni. Nu are rost sa ne amagim - it's a dead-end story.

De ieri imi e foarte clar un lucru: societatile occidentale trebuie sa accepte ca lumea araba trebuie sa'si gaseasca singura echilibrul. Acesti oameni trebuie sa'si rezolve problemele lor, pasnic sau nu. It's all up to them to sort it out.

Si, in sfarsit, petrolul lor trebuie sa'l cumparam cu totii de la piata. Mergem toti cu canistrele, negociem, platim si ne vedem de ale noastre. This is, after all, a free world - isn't it

Din pacate, e destul de clar ca nici Bush si nici aliatii lui (printre care ne numaram si noi) nu par sa dea prea repede indarat. Poate le trebuie un Kissinger.

2.

Exista mari rezerve de petrol concentrate in lumea araba si in Iran, dar nu numai acolo. Petrolul OPEC e in mod cert o resursa importanta, dar nu singura. Multi analisti specializati in energie considera ca puterea de negociere a OPEC e supraevaluata: costul marginal al unui baril OPEC e 2 USD, dar capacitatea de extractie e limitata si investitia in noi facilitati nu e neaparat profitabila.

In Canada, de pilda, exista mari rezerve de petrol (180 miliarde barili) care poate fi extras profitabil in momentul asta. De ce nu ataca US statul canadian? Ce intrebare stupida: exista, evident, afinitati culturale intre cele doua stat nord-americane. Ca atare, petrolistii americani pot negocia rezonabil cu cei canadieni.

US au naivitatea sa creada ca pot 'democratiza' Orientul Mijlociu cu forta. Well - they just can't. Pana una-alta, se moare peste tot, in mod stupid.

Bottom-line: US, lumea in general, trebuie sa accepte ca Middle East are dreptul sa fie un player on its own. Au petrolul lor, sa'l scoata si sa'l puna pe taraba. Si noi avem petrolul nostru, americanii si chinezii il au pe al lor, canadienii au slava domnului si ei: mergem toti la piata si vindem/cumparam dupa cum ne tine punga.

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori