sâmbătă, octombrie 04, 2008

Stuff

m urmarit ieri pe ft.com un video cu fostul chief-economist al Morgan Stanley, actualmente chairman al MS Asia. Omul are o reputatie de Cassandra, a anticipat in urma cu cativa ani ca sansele Americii sa iasa din criza fara falimente foarte rasunatoare sunt mai mici de 10%.

In fine, trecand peste technicalitatile argumentatiei sale, el spune acum un lucru foarte clar: ca unul dintre marii vinovati despre care nu se discuta este Alan Greenspan, un reckless libertarian cum ii spune acest tip, care a vandut prea ieftin banii (rata dobanzii pe care o incaseaza FEDul pentru imprumuturile date bancilor a fost mentinuta la niveluri scazute de catre Greenspan) si a incurajat dezvoltarea unui sistem financiar complex pe care, spune tot tipul asta, Alan Greenspan nu il intelegea.

Mi se pare un milestone chestia asta in dezbaterea publica.

...

Ce sta la baza crizei, insa, pare sa fie supraconsumul, intr-un cuvant. Americanii sunt datori pana in albul ochilor, dar au institutii care constrang indivizii sa isi plateasca la timp datoriile (e.g. Chapter 11 / faliment personal, scoring al bonitatii bazat pe comportament de plata) ceea ce conduce la obsesia muncii. Americanii consuma ca spartii si muncesc pe rupte. Bancile au profitat din plin de asta, marindu-si capilaritatea retelelor de vanzari si inovand continuu.

Sunt in prezent foarte multe campanii de informare care prezinta oamenilor mai transparent riscurile la care se expun cumparand diverse produse financiar-bancare. Si noi, in Romania, incepem sa simtim consecintele indatorarii excesive, premature.

...

Dar lucrurile nu sunt deloc simple. Unde incepe si unde se termina legitimitatea Statului de a reglementa domeniul vast al comertului cu capital? Care sunt principiile fundamentale care sunt rafinate in decizii politice, legi, norme si regulamente?

Ocazional, capitalismul (i.e. competitia pentru capital) aduce crize. Ele sunt neintentionate, imposibil de anticipat consensual (i.e. exista voci care le prezic, dar exista cel putin la fel de multe voci care le conteste iminenta si/sau magnitudinea). Atunci, cum pot fi reglementate fara ca reglementarea sa fie intruziva, excesiva, ineficienta?

...

Razboi si pace. Pe timp de razboi trebuie sa iei decizii rapid, folosind instrumentele pe care la ai la dispozitie. Lectia americana este aceasta: daca vrem sa ne ferim de excesele politicienilor pe timp de razboi, trebuie sa avem grija ca institutiile sa fie reglate pe timp de pace, atunci cand nu stam cu presiunea timpului.

In Romania avem o problema mare, pentru ca ne creste economia foarte rapid si Statul este inca foarte populat de autoritarieni corupti, imbecilizati de comunism si pervertiti de tranzitie. Exemplele sunt numeroase.

Este nevoie de implicare in politica a oamenilor inteligenti, integri, educati in spirit liberal. Fara acestia, suntem in pericol sa stam la mana idiotilor din prezent.

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori