joi, martie 03, 2005

De Molinari comentat

de Molinari:
Altfel, in privinta distinctiei libertarieni-non-libertarieni, de ce nu s-ar bucura libertarienii de bunurile publice (doar, vorba aia, sunt si ei buni platitori de taxe...)? La fel, s-ar bucura si intr-o sl, doar ca acestea ar fi produse privat.

Chatalin:
Scuze, deci toata problematica libertariana se reduce la tipul de proprietate al producatorului de bun public?

Si cum adica libertarienii sunt platitori de taxe? Parca militau pentru disolutia completa a statului. Ori statul produce bunuri publice finantate prin taxe colectate de la contribuabili. Daca libertarianii accepta sa plateasca taxe, atunci ei accepta legitimitatea statului ?!

Sa ne intelegem: ori libertarianii vor DISOLUTIA statului, adica producerea de bunuri / servicii este lasata pietei, iar reglementarea se face bottom up as you go, in baza agregarii intereselor individuale, si atunci intregul sistem fiscal e deemed irelevant, de vreme ce e modelat top down (adica se presupune ca TOTI indivizii accepta necritic modelul institutional impus de Stat), deci libertarienii nu mai contribuie la producerea de bunuri publice prin impozite.

Ori, alternativ, libertarienii vor un stat MINIMAL etc // dar aici eu am o problema: unde e diferenta intre LIBERTARIANISM si LIBERALISM?

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori