marți, martie 01, 2005

Public / privat

'Statul' e un concept amibiguu. Indeobste se discuta pe variabilele in care e operationalizat el, i.e. institutiile sale. si Weber a imaginat un sistem social in care statul birocratic administreaza fara probleme bunul public.

Eu as pune problema altfel... sa incep cu un exemplu: daca admitem ca, de pilda, e public dezirabil (deci bun public) ca oamenii sa isi inregistreze automobilele, eu cred ca atunci e o chestiune 'tehnica' mai degraba decat ideologica (i.e. stanga/dreapta) in a stabili carui tip (i.e. public/privat) de institutie ii revine sarcina executiei proiectulul cu pricina.

Intre altele, istoric, indeobste s'a considerat ca un bun public e produs 'mai ieftin' de o institutie publica decat de una privata. experienta a demonstrat ca lucrul asta nu se intampla cu necesitate, de unde si aparitia bunurilor publice administrate privat. in exemplul meu, asta a dus la aparitia unor companii private care presteaza serviciul de inregistrare a automobilelor.

The point is, 'statul' e un concept ambiguu. discutia trebuie pusa in termeni de bun public / privat si executie/administrare de proiecte publice de catre institutii publice/private, sau chiar mai departe, executie/administrare de proiecte private de catre institutii publice/private.

Ajungand aici, devine clar un lucru: indiferent de forma de proprietate (public/privat), institutiile trebuie sa respecte aceleasi principii, spune'le de guvernanta corporatista... aici mi'ar placea sa discut cu cineva care, ca si mine, are experienta muncii in corporatii...

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori