vineri, august 18, 2006

Crize BOP

Faliment (criza BOP, default la datorie externa) a dat Romania, de doua ori, in anii '80, si a scapat milimetric pe langa altul in '98. Dar chiar si tarile cele mai sarace - vezi Haiti - aleg sa isi plateasca, pana la urma, datoriile externe, impovarand populatia pe termen scurt. Noi am tras in anii 80 pt ca Ceausescu a bagat banii aiurea in tehnologii scumpe si ineficiente in anii 70, ignorand principii simple de management corporatist si inovare.

In treacat, hiperinflatia este, de fapt, o forma de a masca falimentul intern. De asta, in tarile sarace, controlul politic al bancii centrale este critic. In sensul asta e preferabil, moralmente, sa fii 'austriac', adica sa faci currency board, ca bulgarii. Cel putin stii o treaba, tai si gata.

Adica e o chestie, poti sa te imprumuti enorm, dar sa bagi banii unde trebuie si sa scoti return superior costului de capital. Americanii asta fac, si au bagat banii in capex, si au innoit sculele, si au crescut productivitatea. Au o economie extrem de rezilienta, foarte bine echipata si gata sa profite de globalizare. Tine cont ca lupta cu China si India pe low value added, care uite ca incep sa urce si in sw/hw si chiar pharma in generics, asa ca trebuie sa fie si mai productivi, adica sa cheltuiasca si mai mult pe R&D si eventual sa puna roboti mai multi.


Sau poti sa fii un dobitoc sinistru, un imbecil si sa iei datorii tarii cu ambele maini si sa ii bagi in petrochimii, ferme de porci, CUGuri si casa poporului, sa nu faci infrastructura si sa cumperi licente vechi si scumpe, si sa duci un stat in faliment. ca tine cont, la un miliard imprumutat platesti o suta de milioane, si gandeste te ca un return net de 10% intr un business mare se obtine greu, cu manageri adevarati si procese beton, cu inovatie si organizatii lean & clean, nu cu idioti birocrati si grasime peste tot.

Americanii iau bani dar stiu sa ii bage unde trebuie, altii iau bani si isi bat joc de ei.

Si e o chestie, ca americanii au un proiect de infrastructura de 300 bn pt autostrazi nationale, aprobat de congres anul trecut, daca nu gresec. am scris odata pe blog despre asta. ori iti dai seama ca asta e conditia sine qua non al asigurarii cresterii consumului intern, ca nu poti sa misti marfa pe strazi aglomerate. si oamenii si au facut calcule la rece: la un miliard pe autostrada scoatem 2 in 30 ani, cu care acoperi si cuponul la bondurile alea pe termen lung, si mai scoti si profit cu care iti pui inca zece sateliti in curul iranului, or something


Ori romanii prin 96 bagau bani publici in siderca calarasi, vreo 200 mn dolari, dintr un bond garantat de stat, ulterior platit de la buget, dupa falimentul asteptat. ca doar nu era sa vanda sine de cale ferata, cine cumpara asa ceva? sau bani aruncati in salarii de muncitorime prin tot felul de industrii fara nici o sansa, doar pt ca ideologia comunista a ramas intacta pana prin 97.

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori