marți, august 02, 2005

Handshake

Mi se pare neproductiva discutia despre gradul de coeziune / afinitate organizationala intre PNL si PD. Asta e, dupa parerea mea, o falsa problema.

Intrebarea 1 este: Ce inseamna sa evaluezi gradul de coeziune a unei aliante? Si derivat din asta, nr. 2: Cand poti spune 'alianta nu mai merge' fara a risca sa deschizi in mod inutil/neproductiv cutia pandorei?

1. Coeziunea Aliantei nu e un scop in sine. Oamenii astia trebuie sa deliver on very specific objectives. Asa ca sa inlocuim 'coeziv' cu 'functional', de vreme ce lucrul cu adevarat important e ca alianta sa functioneze, nu sa fie coeziva. Admitand conventia asta, vom putea evalua gradul de coeziune al Aliantei in mod indirect, i.e. prin masurarea apropierii / departarii de obiectivele strategice asumate. Practic, daca Romania se reformeaza institutional in mod efectiv si daca apropierea de targetul EU 2007 se intampla, putem spune ca DA e functionala, deci implicit coeziva. Daca reforma se intampla si daca Romania intra in UE in 2007, s'ar zice ca alianta a fost 100% coeziva.

Bottom line: faptele unora sau altora din Alianta sunt relevante numai in masura in care descriu, sau eventual explica, apropierea/departarea de obiectivele strategice pe care le consideram importante. Restul sunt speculatii si/sau fapte de arme jurnalistico-forumiste.

2. Alianta DA a fost posibila numai pentru ca era singura modalitatea e a infrange un inamic redutabil, PSD. Pe termen scurt, era clar ca 'aliatii' isi pot co-ordona actiunile. Pe termen lung, era foarte neclar daca lucrul asta e posibil. Intuitiv, eu as spune ca in raport cu potentialul sau, Alianta DA supraperformeaza.

Dar, din pacate, istoria politica a PNL e una a fragmentarii, iar PD insusi e recunoscut drept copilul teribil al politicii romanesti. Potentialul autodistructiv este, cum am intuit mai sus, considerabil. Ca atare, e destul de clar ca PSD are interesul deschiderii discutiei despre asa-zisa absenta de coeziune in DA. Pentru ca PD este un cal naravas, singura modalitatea prin care PSD isi poate executa strategia este de a incuraja, discret, frustratii din PNL.

Bottom line: discutia despre absenta coeziunii in DA trebuie pornita de la premisa ca alianta asta are by default un risc enorm de autodistrugere. Cum am aratat mai sus, absenta coeziunii se masoarea prin apropierea/departarea de obiectivele strategice asumate de Alianta. Sa nu ne comportam ca niste elefanti intr'un magazin de portelanuri, okay?...

Un comentariu:

Chatalin spunea...

Mediafax, BUCUREŞTI, 2 aug

Ministerul Justiţiei, invocând noile legi privind reforma justiţiei, propune revocarea din funcţie a conducerii Parchetului Naţional Anticorupţie şi a procurorilor şefi la Crimă Organizată din Parchetul instanţei supreme, doi dintre cei vizaţi cerând deja să fie eliberaţi din funcţie.
Ministerul Justiţiei informează, printr-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), spre avizare, propunerile de revocare din funcţie a opt procurori, şase de la Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA) şi doi de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Ministerul Justiţiei precizează că aceste propuneri au fost făcute în baza prevederilor articolului 53, alineat 4 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, modificate şi completate prin Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

"Ministrul Justitiei consideră că activitatea eficientă de combatere a corupţiei şi a criminalităţii organizate este vitală pentru integrarea României în Uniunea Europeană. În acest context, înlocuirea unora dintre procurorii cu funcţii de conducere care şi-au dovedit ineficienţa a devenit o necesitate absolută", afirmă sursa citată.

Vechituri

Vizitatori