miercuri, ianuarie 10, 2007

Ce e comunismul?

Multimilor le plac invingatorii, si nu au probleme in a aclama un principe care isi impune vointa in mod sangeros. Cand au fost acuzati de crime, comunistii au raspuns ca "nu poti face omleta fara sa spargi oua" (probabil ca au pronuntat oo; replica cea mai nimerita e cea data de Orwell: "aratati omleta, atunci" Smile ).

Comunismul e un milenarism penetrant pana in ultimul catun din vreo vagauna pierduta prin Anzi sau in iurta ponosita a vreunui trib mongol, si care, spre deosebire de altele care promit viata vesnica, livreaza rapid atat despotilor care castiga rapid electorat, cat si multimilor sarace care insfaca redeventele. Pe termen lung, e evident falimentar. Dar te pui cu politicianul viclean si cu stomacul chioraind al saracului?

........

Da, toti despotii comunisti au in comun metoda marxista. Difera mijloacele de care dispun, propria educatie (unul e avocat, altul muncitor necalificat) si cadrele institutionale, asa ca unii ajung sa foloseasca modele democratice (Allende, Chavez), altii revolutionare (Lenin, Castro). Ca veni vorba, Chavez a promis ieri, spre satisfactia maselor populare, nationalizarea telecomunicatiilor si electricitatii, putin inainte de a accepta al treilea mandat prezidential.

........

Plecand de la experienta Americii de Sud, ai fi tentat sa spui ca daca politicile neo-liberale nu livreaza rapid prosperitate satisfacatoare celor mai multi oameni dintr un stat oarecare, unui liberal i se va parea preferabil ca guvernarile sa fie de centru-stanga pentru a evita astfel emergenta comunismului.

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori