marți, august 09, 2005

Ce vrem de la Presedinte?

In loc sa interpretam un text, fie el si Constitutia, sa ne punem cateva intrebari simple:

1) Ce administreaza exact Presedintele Republicii?

2) De ce ne trebuie un Prim Ministru de Guvern si ce bani are el pe mana?

3) De ce ne trebuie Parlament?

Presedintele e ales direct. De la el asteptam ca drepturile noastre fundamentale sa fie respectate. Cu alte cuvinte, vrem ca Presedintele sa ne asigure ca Romania e un stat de drept. Bugetul Presedintiei e limitat la mentinerea unui aparat birocratic relativ modest cu functie de analiza/consultare, nu de executie!

Prim Ministrul e seful guvernului. El are de executat o strategie de guvernare (care nu poate fi net diferita de cea pe care si'a castigat alegerile). Ce e crucial de inteles e ca PM are la dispozitie BUGETUL Romaniei ca sa faca asta.

Parlamentul e, well, vox populi. N'o mai bat in cap ca e destul de clar.

Acum, sa ne punem intrebarea: unde pot aparea cele mai mari probleme? Nu cumva acolo unde sunt cei mai multi bani la mijloc? BA DA!!! Deci, cel pe care trebuie sa stam cu ochii ca pe butelie e Prim Ministrul (si, evident, guvernul sau). Ei au banii nostri pe mana, si al lor e jobul sa ne administreze tara.

Well, acu' se naste intrebarea: ce mecanisme institutionale de control avem in Romania? Cum putem noi, amarastenii, sa'i dam peste laba unuia sau altuia de prin guvern, cand il suspectam ca ia si baga'n sac?! Teoretic, avem Parlamentul (mai exista si alte institutii, in general non-guvernamentale). Experienta a aratat, insa, ca aici exista o problema aici: parlamentarul e, inevitabil, biased: ori e coleg de partid cu unul sau altul de prin guvern, ori e in alianta cu el, ori e, well, in opozitie. Parlamentarul nu e perfect integru pentru ca el se afla intr'un inevitabil conflict de interese politice (in treacat fie spus, problema asta e augmentata de votarea pe listele partidului mai degraba decat uninominala).

Devine destul de clar ca Presedintele e cel care are, in definitiv, jobul garantarii unei guvernari cinstite. El e okiul deschis permanent si mana care poate oricand sa insface de guler pe ala pe care'l suspecteaza de luat si bagat in sac. Simplific, nu? Da. Dar exact atat cat trebuie ca se ne dam seama ca jobul Presedintelui este ala de a ne pazi drepturile (citeste banii).

Mie mi se pare ca Basse exact asta incearca sa faca, si asta a fost sensul actiunii lui politice ca Presedinte. El nu vrea decat sa'si faca jobul, i.e. sa ne asigure o guvernare onesta...

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori