luni, august 08, 2005

Strategii de vara

Sun Tzu ne invata (pe toti, ca doar e free download pe internet): In war, practice dissimulation, and you will succeed. Ponder and deliberate before you make a move. He will conquer who has learnt the artifice of deviation. Such is the art of maneuvering.

Zilele astea toate ziarele scriu despre asa-zisul conflict Geoana - Nastase. Spun asa-zis pentru ca dialogul celor doi, mediat de agentiile de presa, este, dupa parerea mea, un tertip pus la punct de strategii PSD.

Terenul de lupta: PSD urmareste sa isi faca reputatia unui partid de stanga necorupt. Din studiile de piata rezulta ca votantii asociaza coruptia in PSD cu Nastase (lucru inevitabil, spun strategii, de vreme ce omul a fost seful de partid si de guvern). Pe de alta parte, Geoana are un [i]brand [/i]bun (o spune chiar el in interviul din 22, si o face pentru ca stie clar ca asa stau lucrurile). Strategii PSD vor ca Geoana sa transfere partidului macar o parte din capitalul sau. Dar, in afara de problema coruptiei, PSD mai are in coaste si sula lui Iliescu (dupa cum stim, batranul a calcat in strachini: cu o remarca a reusit sa il transforme pe liderul PSD intr'un "prostanac").

PSD ar avea, asadar, nevoie de o lovitura de imagine care sa il impinga in fata pe Geoana si estompa pe Nastase. Cu asta, s'ar face progrese in problema imaginii partidului, in vreme ce Geoana ar castiga credibilitate interna.

Planul: Nastase si Geoana sunt oameni foarte rationali. Au o mare experienta in politica si sunt excelenti propagandisti. Amandoi vor ca reputatia PSD sa se imbunatateasca rapid: Nastase e perfect constient ca reputatia lui negativa pune probleme PSD ului. Pe de alta parte, el intelege ca un Geoana cu o reputatie de lider puternic poate ajuta PSD, lucru de pe urma caruia Nastase nu poate avea decat de castigat.

Atacul: Liderul PSD Mircea Geoana l-a avertizat simbata pe presedintele executiv Adrian Nastase ca partidul are un singur lider si ca “expunerea mediatica excesiva dauneaza”. Nastase i-a raspuns prompt, amenintindu-l pe Geoana cu o sedinta de partid. Disputa nu s-a purtat barbateste, fata in fata, ci prin intermediul unor interviuri acordate agentiilor de presa.

Deznodamantul: Full coverage in toata media, a mers.

Well done, fellas!

Un comentariu:

Chatalin spunea...

Epilog:

Mediafax.ro:

Geoană: Relaţia cu Năstase s-a clarificat

BUCUREŞTI, 16 aug

Preşedintele PSD Mircea Geoană a apreciat, marţi, după reuniunea Biroului Permanent Naţional (BPN) al partidului, că relaţia cu preşedintele executiv, Adrian Năstase, s-a clarificat.

Vechituri

Vizitatori