vineri, august 12, 2005

Scrisorile lui Paler

Cand citesc superbele sale scrisori, imi place sa imi inchipui ca dl. Paler vrea sa fie pentru dl. Basescu ce era Cato cel Tanar pentru Cezar (sper, bineinteles, ca nici unul dintre ai nostri sa sfarseasca complet deziluzionati sau fatalmente inselati).

Cred, asadar, ca dl. Paler este un filozof stoic. Editorialele domniei sale militeaza pentru stilul frust, minimalist, in politica. Pentru, well, cumpatare, auto-critica, auto-ironie. Adica, exact despre ce NU se intampla in politica romaneasca.

Dl. Paler vorbeste simplu dar profund, intr'un stil editorial ne-ermetic, despre tragicul existentei noastre in Romania. Prin scrisorile sale, Dl. Paler ne explica ca ne'am fixat un standard de moralitate spre care aspiram de jure (Constitutia noastra si legile sunt expresia idealurilor noastre democratice). Tot dl. Paler, insa, ne arata ca, de facto, politicienii romani sunt incapabili sa se ridice la nivelul asteptarilor noastre.

Asa ca, cine ii face reprosuri dlui Paler are de obiectat, de fapt, impotriva unui mod de gandire si viata specific marilor filozofi stoici (Cato cel Tanar, de pilda). Dar cine face asta, sa fie avertizat: nu e iesire onorabila din situatia creata, pentru ca exact acest dezavuat mod de gandire e specific celor care au inspirat (si redactat), de pilda, Constitutia SUA.

PS 1 Pacat ca dl. Paler nu e unul dintre parlamentarii romani. Daca ar fi fost, ar fi avut la indemana (si) mijloacele institutionale (i.e. interpelarile) ca sa isi faca auzite (si, obligatoriu, raspunse) intrebarile.

2 comentarii:

Pinocchio spunea...

Eh, Chata...

Eu unul nu cred ca O.P. poate fi numit "filozof stoic". Pentru ca ii lipsesc rigoarea logica (desi o tine la mare pretuire si se lauda cu ea, ca fiind unul dintre lucrurile care "i-au mai ramas") si o anumita lipsa de concizie, sobrietate textuala. O.P. se chinuie de cinci editoriale sa ne demonstreze ca Basescu si-a facut Constitutia carpa de sters pantofii. In primele trei doar a declarat lucrul asta, fara a aduce vreo dovada, acum doua zile ne-a anuntat ca se pune pe treaba si ne aduce argumente iar in editorialul de astazi, ultimul, a facut, copacel, primii pasi in directia respectiva. Ma trec fiorii la gandul editorialelor ce vor sa vina. O.P. se comporta ca si Severin in Ziua, care se intinde pe cate trei-patru capitole pentru a-si desfasura talentul la intreaga-i capacitate. Un om care are o critica riguroasa si concisa de facut nu se intinde cu manie grafomana pe atatea randuri. Pe mine ma distreaza Paler rau de tot, mai ales ca nu are prea multe de spus, cel putin nu pe subiectul asta. Scuza-ma Chataline, se pare ca-l respecti pe Paler in calitate de critic, insa "argumentele" sale din articol sunt jalnice: se ia de Base' prin Berceanu, de curand indepartat de la vicepresidentia partidului, printre ultimii din vechea garda a lui Roman, faptul ca Base' nu-l are la inima fiind cunoscut, prin intermediul lui Blaga, care se face "vinovat" (asta-i logica lui O.P.!) ca a mostenit de la PSD o lege injusta, pe care a pus-o in aplicare! Bun, astept si celelalte editoriale ale lui Paler. Sunt din ce in ce mai recreative, un prilej de destindere si inspiratie.

Pai?

Chatalin spunea...

Pino, mie nu mi se pare ca editorialele lui Paler sunt asa de sarace precum spui. Inainte de a discuta argumentatia per se, cred ca trebuie sa intelegem ca el are anumite idealuri (asta am incercat sa lamuresc cu trimiterea la stoici). O sa citesc cu mai mare atentie articolele astea care te'au suparat, ca vad ca e cazul Smile FYI, eu il citesc pe Paler de vreo doua decenii, asa ca nu te astepta sa'mi schimb opinia prea usor, hehe.

Vechituri

Vizitatori