joi, decembrie 22, 2005

Cognitia

Cei preocupati de schimbarea mentalitatilor prin manipulare stiu foarte bine cum merge mintea omului. Unii dintre acesti manipulatori de informatie sunt foarte activi (au un drive antreprenorial, s'ar zice) in a popula mintile noastre cu imagini/opinii/informatii care sunt depozitate in memoria noastra si ulterior folosite in discursul curent ca rezulat al precesului de cognitie automata, spontana.

Dar nu e nevoie ca cineva sa aiba intentia sa ne manipuleze ca sa ajungem sa evaluam gresit situatii. De fapt, ne'o facem cu mana noastra: rezultatele unor cercetari recente (vorbesc de studii de psihologie cognitiva si memorie) arata ca avem mintile pline de imagini, opinii si informatii carora suntem inclinati sa le atribuim acuratete si plauzibilitate in mod automat (by default) si pe care le folosim zilnic in activitatile rutiniere in procesul cognitiei automate.

Mecanismele de procesare a informatiei sunt fie automate, fie deliberative. Cognitia automata, sau intuitia, e si cea mai frecventa si a fost asimilata in trecut socializarii (din prisma sociologiei culturii). Schemata, adica fie informatia, fie reprezentarea noastra despre informatie, simplifica cognitia si ne scoate din incurcatura: tipificarile, prejudecatile si stereotipiile sunt frecvent folosite ca reductoare ale incertitudinii in viata de zi cu zi. De asta zicem spontan ‘ai dreptate’ sau ‘gresesti’, de pilda, desi nu am cantarit prea bine vorbele noastre.

Dar avem alternativa la capcana asta a intuitiei, a spontaneitatii i.e. deliberarea. Tot psihologia cognitiva ne arata ca, atunci cand oamenii sunt suficient motivati, aceste modele/scheme mentale pot fi schimbate.

In particular, cred ca Romania se poate schimba prin deliberare, prin dezbatere. Prin argumentatii simple dar frecvente, oamenii isi pot recunoaste onest propriile limite si alege sa se schimbe individual, o data ce inteleg ca exista posibilitatea auto-depasirii. Cred orbeste ca samanta descoperirii e sadita in fiecare dintre noi, e un dar dumnezeiesc...

Forumurile Romaniei arata ca dispozitia pentru dialog e imensa. Ce trebuie facut e extrapolarea modelului astuia si la populatia fara access la internet. Consecinta asteptata este schimbarea schemelor mentale mostenite din trecutul glorios dar falimentar, si inlocuirea lor cu unele pentru un viitor mai prozaic, dar prosper.

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori