duminică, martie 12, 2006

Competitia la romani

Novac a organizat un concurs de bloguri cu principiul 'un IP, un vot'. Lucrurile au luat o intorsatura dramatica cand cei de la aglomerarispontane au decis sa demonstreze ca sistemul de votare a fost eronat pentru ca a permis autovotarea.

Mi se pare ca aglomerarispontane au dat o lectie aspra, dar justa. Ei au aratat ca regulile conteaza. Putem trai mai bine in lumi mai libere numai daca sunt lumi drepte. Lumile libere si bune sunt cele cu reguli putine, dar strict respectate de oameni.

Novac a facut si bine si rau. Si'a facut bine :) ca si'a crescut traficul (cred ca in perioada asta a fost cel mai vizitat blog din Romania) in pofida calitatii discutabile a postarilor sale (in general comentarii scurte si banale insotite de linkuri). A mai facut un bine ca a lipit cererea de oferta, umpland un gol de piata: evident, blogerii au vrut aceasta competitie (motivatiile nu sunt in discutie). Novac a mai facut bine si organizand acest party (primul bine a fost facut indiscutabil acestui loc bizar, Tralala, in care cea mai mare parte a oamenilor normali la cap nu ar fi intrat, cel mai probabil, niciodata). In fine, au mai avut de castigat din toata povestea asta cam kitchioasa si alti cativa oameni care si'au facut publicitate, cu-chiu-cu-vai.

Eu as spune ca nu trebuie sa fim doar multumiti cu treaba facuta de Novac. In fond, nu l'a obligat nimeni sa organizeze competitia asta, si a facut'o, sper, dorindu'si popularitate. Pe diplomele facute scrie, de altfel, Una pe an cu Novac, semn ca omul intentioneaza sa continue cu organizarea competitiei. Ii dorim sa faca treaba cum trebuie data viitoare.

De aceea e foarte important sa intelegem ca Novac a facut insa si rau: el a facut reguli proaste care au dus la invalidarea votului. Faptul ca oamenii sunt dubiosi si tind sa profite de brese in sistem nu trebuie sa ne duca la concluzia ca competitia asta e o idee proasta: oamenii sunt dubiosi de cand lumea si pamantul. Dar tocmai pentru ca stim asta, si pentru ca vrem sa facem lumi libere si bune, trebuie sa fim drepti. E bine deci sa fim aspri ca aglomerarispontane cand regulile sunt proaste.

In concluzie: regulile conteaza. Novac ar trebui sa isi puna cenusa in cap si sa multumeasca celor de la aglomerarispontane ca au scos in evidenta o problema serioasa, si sa aiba grija sa faca lucrurile cum trebuie data viitoare. Sunt sigur ca Novac stie foarte bine ce are de facut.

Succes!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Incepusem sa ma deprim citind comentariile naive de pe majoritatea blogurilor si de pe unapezi, la gindul ca exista atitia oameni ... naivi (hai sa fim indulgenti) care il...plac pe Novac. Tipul care a comentat dupa tine la unapezi a zis-o si el la obiect. Mie Novac mi-a lasat impresia ca e un megaloman, prin toate actiunile initiate.
Colectia de linkuri argumente a fost declarata cel mai bun blog din sud estul Europei. La scurt timp dupa asta,tipul a initiat concursul blogfest, ca sa aiba si el ocazia sa fie G-d al blogurilor mioritice, el sa dea, el sa ia. La un moment dat chiar a postat ceva de o aroganta infioratoare: http://unapezi.fourhooks.com/general/art5125424034/.
Raspunsul lui la comentariul tau - pai se astepta sa fii mai matur si sa ai gusturi mai bune (credea ca in admiri, oops); dar esti invidios ca nu ai fost nominalizat. Scuzele tipice si puerile, omul e cam strins cu usa, nu se astepta la asemenea izbuncniri.
Sintem nerecunoscatori.

Chatalin spunea...

Mie nu mi a lasat impresia asta. Mi se pare un tip cu drive antreprenorial, ceea ce e absolut laudabil.

Problema e ca e important ca regulile sa fie de asa natura incat rezultatele sa fie valide.

Vechituri

Vizitatori