vineri, mai 13, 2005

CATV, on liberty

Miile de canale comerciale CATV sunt finantate privat. Ele sunt intreprinderi comperciale, unele closely-held, altele listate. Actionarii asteapta un return. Ca atare, competitia are rolul de a reduce castiguri anormale, si in business ul entertainment ca si in retail banking, sa zicem.

Bottom line - valoarea filmelor e data de returnul generat. Asta este singura variabila masurabila.

Ce da un film bun? exact: dificil de masurat. Ca atare, ramane la latitudinea consumatorului sa decida daca e dispus sa plateasca 2 ore pentru un film oarecare. La sfarsit, va trage anumite concluzii in baza carora va face decizii ulterioare (e.g. mi-a placut un film cu tom cruise, deci sunt dispus sa mai vad un film cu tom cruise).

Asta face ca alegerea sa fie pana la urma un proces autoreferential, autoregresiv. Sunt 'victima', daca vrei, moralmente, a alegerilor mele precedente, care sunt la randul lor generate de alegerile precedente etc. Dar esti cu adevarat o victima? Well - chestie de interpretare. Free to chose, free to lose -

In concluzie, din punctul meu de vedere, alegerea e prin excelenta un act de vointa personala. Constrangerea ei e un act nedrept pentru ca imi suprima un drept individual.

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori