miercuri, mai 11, 2005

Inundatii

Atentie - sa ne fixam asteptarile la nivelul optim. Daca se asteapta cineva ca Romania sa aiba capacitatea institutionala sa reactioneze eficient in situatii catastrofice, se inseala!

Fiti antene:

1) suprafata 237,500 km2, din care pamant 230,340 si apa 7,160
2) pamant arabil 41%
3) pop 22,329,977 (June 2005)

Spreadul populatiei e 94 loc / km2. Tinand cont de disparitatile enorme urban/rural (urban foarte dens datorita politicilor publice din perioada de urbanizare fortata anii 70-90), densitatea pop/km2 in rural trebuie sa fie undeva in regiunea lui 40-50. Si mai departe, in rural sunt disparitati semnificative - in general scattered villages cu variatii mari de dezvoltare a infrastructurii (putine sate canalizate/cu drumuri practicabile, care administreaza suprafete eficient irigate versus multe sate cronic sarace, electrificate si atat).

Indicii regionali de dezvoltare au variatii enorme. Harta sociala a Romaniei indica persistenta saraciei cronice in cea mai mare parte a zonelor rurale. In atare conditii, e imposibil ca o administratie centrala aflata sub presiunea uriasa a modernizarii globale sa poata administra eficient o situatie catastrofica. Bucurestiul insusi arata ca o mica Calcutta. Variatiile enorme dintre Sud/Nord (de ex) sunt exemplificatoare.

Concluzia: pe termen scurt, we're fucked.

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori