luni, iunie 27, 2005

On CDR

Magnitudinea dezamagirilor e functie de nivelul asteptarilor. Pentru noi, cei care ne'am dat pe strazi si in Piata o data cu pierderea FDSN/Iliescu, cel mai important lucru era ca 'scapam' (pentru un timp) de comunisti.

Guvernele democratice din 96 - 00 au fost un balon de oxigen pentru Romania. Normal, cu o economie varza, plina de gauri negre (mine, combinate, etc) si firme capusa, cu o datorie publica imensa (care nu a putut fi onorata decat prin lichidarea unor active), cu o coalitie serios fragementata (batrani taranisti idealisti, tineri liberali oportunisti, pedisti agresivi), cu minerii pe cap (mai stiti luptele tragi-comice de pe valea oltului si pacea de la cozia ) era imposibil sa livrezi sistematic. Peste toate mai pui si orgoliul bietului Ciorbea, urcat pe val de alegerile de la Primaria Bucuresti, cand il facuse game/set/meci pe Ilie Nastase (un fel de Becali avant la lettre) sau provincialismul al lui Vasile (probabil cel mai jenant prim-ministru roman).

Dar situatia grea nu consta numai in starea economica deplorabila sau in istericalele unei coalitii ciudate pe care Basse nu a ezitat sa o faca praf. In definitiv, Romania birocratic-nereformista abunda de incompetenta senina, vecina cu prostia lucie. Tin minte ca Daianu spunea ca nu i'a venit sa creada, dupa ce a ajuns la ministru, ca in Min de Finante nu urmarea nimeni sistematic performanta obligatiunilor Romaniei. Eh, asa se intampla cand isi prind urechile comunistii in scule capitaliste Oricum, i'am auzit cu urechile mele pe unii argumentand in favoarea unor decizii de business dezastruoase (de pilda, emisiunea de obligatiuni Siderca Calarasi din 30.10.1996 scadenta in 31.01.2000, esuata intr'o preluare la datoria publica a datoriei respective; nu mai stiu exact cat ne'a costat distractia, dar din cate imi amintesc suma era imensa).

Realitatea e ca nu aveam la timpul ala in Romania prea multi oameni care sa stie sa faca business serios. Primul credit sindicalizat nesecurizat s'a intamplat de'abia in 1999, la Connex/Mobifon (105 mil USD cu maturitate pe termen lung).

Una peste alta, anul 2000 a fost un an de crestere economica. Asadar, PSD a primit pe tava o situatie economica net superioara celei din 96. Iesita de sub riscul crizei balantei de plati, cu cea mai mare parte a gaurilor negre astupate, si cu un PSD mai reformist decat FDSNul din 96, Romania a reusit cresteri economice destul de bune. Problema e ca PSD 2000-2004 era, dupa cum stim, un partid dominat de propagandistul Nastase.

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori