sâmbătă, iulie 02, 2005

Leul greul

Marius Delaepicentru: Denominalizare uşoară, la toată lumea! Am o întrebare pentru voi. Ce a apărut mai întîi? Leul, sau leva?

Chatalin:
1868 - se emit primele piese pe care apare numele monedei romanesti - 100 de monede din aur de 20 lei.

1881 The first Bulgarian coins were minted.

Raspuns: Leul e mai 'tanar' cu 13 ani decat Lev ul. Totusi, ce e crucial de inteles e ca ambele monede sunt un simbol al castigarii independentei fata de Poarta, in urma razboiului din 1877/78 (desi Bulgaria nu avea sa fie cu adevarat independenta pana in 1908!). Mare lucru, intr'adevar!

De notat: in limba bulgara lev inseamna leu; alegerea leului ca simbol e legata, cred, de heraldica caselor regale romane si bulgare (poate stie cineva detalii?). Stemei Romaniei era sustinuta de doi lenti rampanti (ridicati pe picioarele din spate); leii rampanti trebuie sa fi fost marca casei Hohenzollern, daca nu gresesc (poate confirma cineva). Si la bulgari acelasi lucru: pe emblema casei regale Saxe-Coburg si Gotha gasim doi lei rampanti, mai flocosi decat ai nostri. Bulgarii si'au tinut leii pe stema pana in ziua de azi. De pe stema noastra au disparut leii rampanti, dar a ramas cel al Olteniei/Banatului (in cartierul al treilea).

Leul si Lev ul, asadar, sunt practic monede-gemene si apar ca urmare a castigarii independentei Romaniei si Bulgariei fata de Poarta Otomana. Leul e probabil simbolul caselor regale ale Romaniei si Bulgariei. (Romania are o moneda un pic mai timpurie pentru ca era, dupa cum se vede, regat modern un pic mai mai vechi decat cel bulgar; de politica monetara nu se poate insa vorbi decat o data cu castigarea Razboiului de Independenta*). Romania si Bulgaria au avut insa istorii divergente: Romania si'a descoperit radacinile latine si s'a pozitionat, natural, ca sora a Frantei, in vreme ce Bulgaria a intrat si (ramas pentru mult timp) sub influenta Rusiei, mergand pana la conflictul romano-bulgar din 1913 urmat de tratatul de la Bucuresti, cand Romania primea Cadrilaterul (nu pentru prea mult timp totusi). Oricum, in pofida relatiilor preferentiale cu Franta si Rusia, ambele tari au avut insa si legaturi cu Prusia/Germania datorita filiatiilor germanice ale caselor lor regale...

Ce monede mai au vecinii: forint (de la florini, moneda Florentina); dinari (moneda araba circulata si prin europa) in Iugoslavia; hryvna la ukrainieni (de la coroana).

* Pentru cine nu stie, de la Razbel zice'se ca ne'au ramas si 'mititeii' si 'bateriile de vin'; Caragiale a explicat odata intr'o carciuma cum erau ai nostri, mititeii, pusi pe front (si punea niste mici pe o fata de masa) si arata cum bateau bateriile de tunuri (aka sticle de vin).

Niciun comentariu:

Vechituri

Vizitatori